Ekologiczne jedzenie w szkolnych stołówkach? PIŻE: "Prowadzimy rozmowy"

Ekologiczne jedzenie w szkolnych stołówkach? PIŻE: "Prowadzimy rozmowy"

Polska Izba Żywności Ekologicznej (PIŻE) intensyfikuje starania o wprowadzenie żywności ekologicznej do przedszkoli i szkół. Krystyna Radkowska, prezes PIŻE, podkreśla, że regularne spożywanie produktów BIO przez dzieci i młodzież nie tylko w domach, ale również w placówkach oświatowych, ma kluczowe znaczenie dla kształtowania odpowiedzialnych wyborów żywieniowych przyszłych pokoleń.

Konieczność systemowych zmian

Zdaniem Radkowskiej, edukacja dzieci powinna obejmować nie tylko programy szkolne, ale także naukę świadomych wyborów konsumenckich, co jest istotne w miejscach takich jak szkolne sklepiki czy podczas wakacyjnych wyjazdów. Dostęp do certyfikowanej żywności ekologicznej ułatwia podejmowanie odpowiedzialnych decyzji żywieniowych, które uwzględniają troskę o siebie, bliskich oraz planetę" – przekonuje Izba.

Wprowadzenie ekologicznej żywności do szkół wymaga systemowych zmian w przepisach. PIŻE prowadzi rozmowy w sprawie modyfikacji i regulacji przepisów dotyczących biorowego żywienia dzieci w placówkach oświatowych, takich jak ustawa "żłobkowa" czy rozporządzenie "sklepikowe". "To duże wyzwanie, przed nami jeszcze długa droga, ale jesteśmy dobrej myśli" – mówi Radkowska.

Jak to działa u sąsiadów?

Jak zauważa PIŻE, w krajach takich jak Niemcy i Francja, podobne inicjatywy są już realizowane z sukcesem.

Francuskie szkoły są zobligowane do zapewnienia 20% udziału żywności ekologicznej w stołówkach szkolnych. W Niemczech program Die Bio-Brotbox od ponad 20 lat edukuje pierwszoklasistów na temat znaczenia ekologicznej żywności, dostarczając im ekologiczne lunchboxy pierwszego dnia szkoły.

Produkty pochodzące z certyfikowanych upraw czy mleko ekologiczne bądź soki, a więc ogółem żywność ekologiczna, która jest produkowana bez użycia pestycydów i nawozów sztucznych, zyskuje coraz większe znaczenie. Certyfikacja unijna, oznaczona Euroliściem, gwarantuje, że produkty są wytwarzane zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa i poszanowaniem środowiska.

Zdaniem Radkowskiej wprowadzenie takich produktów do polskich szkół może przyczynić się do wychowania "pokolenia Euroliścia" – ludzi świadomych ekologicznie i odpowiedzialnych za przyszłość planety. PIŻE apeluje o wsparcie w dążeniu do zmian, które mogą przynieść korzyści zdrowotne i edukacyjne dla dzieci, jednocześnie wspierając ochronę środowiska.


foto: mat. prasowe

Reklama