Ceny kakao na globalnych rynkach osiągnęły, niespotykany od wielu lat, wysoki poziom. Na amerykańskich giełdach towarowych tona tego surowca obecnie kosztuje już ok. 6 tys. dolarów. Trochę bardziej nerwowo sytuacja wygląda na europejskich giełdach, np. w Wielkiej Brytanii cena tony kakao przekroczyła już poziom 5 tys. funtów. Eksperci nie mają optymistycznych prognoz. Ich zdaniem, wkrótce ich ceny mogą przekroczyć 7 tys. dolarów za tonę.
Cena kakao na świecie 2024
Wysokie ceny kakao i prognoza kolejnego skoku to jednak nie koniec złych informacji. Eksperci z Centrum Analiz Rynkowych UCE Research uważają, że sytuacja jest na tyle dynamiczna, iż na 7 tys. dolarów ta wartość może się nie zatrzymać.
Wszystko to za sprawą problemów z podażą kakao z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany, czyli dwóch największych producentów kakao na świecie. "Prognozy na sezon 2023/24 przewidują znaczne spadki zbiorów w tych krajach, co oznacza trzeci rok z rzędu deficytu surowca na skalę globalną" - mówi dr Joanna Wieprow z Uniwersytetu WSB Merito Wrocław.
Sytuacja na rynku kakao bezpośrednio wpływa na ceny produktów na półkach sklepowych. Zgodnie z najnowszym raportem "Indeks cen w sklepach detalicznych", w styczniu br. słodycze były najszybciej drożejącą kategorią w Polsce. Ceny w kategorii określanej jako "słodycze i desery" wzrosły bowiem na przestrzeni roku o 14,3%.
Powody wzrostu cen kakao
Aby zrozumieć sytuację na światowym rynku kakao, musimy mieć świadomość tego, że niemal 75% światowych zbiorów ziaren kakaowych odpowiadają w sumie cztery kraje – Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Kamerun i Nigeria. Jednocześnie są to kraje, które borykają się z problemami podażowymi w kontekście kakao.
Kakaowiec jest rośliną wymagającą, podatną na zmiany klimatyczne, zatem trudną w uprawie. Tymczasem tamtejszym plantacjom zagraża obecnie upał i susza, które w dużym stopniu są skutkiem zjawiska pogodowego nazywanego El Niño.
Okres największych zbiorów kakowca przypada od września do marca.
Ostatnio towarzyszyły mu bardzo niesprzyjające warunki pogodowe. Ważne jest jednak to, że ta roślina jest całoroczna, a nie sezonowa. Dlatego jeśli warunki pogodowe i klimatyczne ulegną poprawie i pozwolą plantatorom na pozyskanie więcej ziaren od kwietnia, to kilka miesięcy później wzrost cen tego surowca wyhamuje, jednak to nie jest pewny scenariusz
Problem niedoboru surowca na globalnych rynkach pogłębiają choroby drzew kakaowych w Nigerii i Kamerunie. Choć Światowa Organizacja Kakao prognozuje większe zbiory w kolejnych latach, stale rosnący popyt na kakao, zwłaszcza w Chinach, sugeruje, że dalszy wzrost cen czekolady i innych słodyczy, ale nie tylko, jest nieunikniony – alarmuje dr Joanna Wieprow.
foto: stockadobe(boommaval)