Jak odświeżyć czerstwy chleb – jak wykorzystać czerstwy chleb

Jak odświeżyć czerstwy chleb – jak wykorzystać czerstwy chleb

Jak odświeżyć suchy chleb lub bułki – to pytanie, przed którym stanął już niemal każdy, ponieważ twarde i czerstwe pieczywo to problem, z którym spotkał się już na pewno każdy zjadacz chleba. Co jednak istotne, niekoniecznie produkt taki należy od razu wyrzucać do śmieci. Twarda bułka może jeszcze nadawać się do zjedzenia, podobnie jak czerstwy chleb. Sprawdziliśmy różne sposoby na odświeżenie chleba i bułek. Który jest najskuteczniejszy?

SPIS TREŚCI

  1. Jak właściwie przechowywać pieczywo?
  2. Co zrobić, by pieczywo dłużej pozostawało świeże?
  3. Jak odświeżyć chleb w piekarniku?
  4. Jak odświeżyć pieczywo w mikrofalówce?
  5. Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?
  6. Podsumowanie

Jak właściwie przechowywać pieczywo?

Pieczywo jest produktem, który nie tylko kupuje zdecydowana większość Polaków, ale także, który kupujemy relatywnie często. Wynika to między innymi z tego, że chleb czerstwieje z czasem, a w rezultacie staje się twardy i mniej smaczny – o czym przekonał się każdy, kto zostawił pieczywo na noc na blacie kuchennym. Już po kilku godzinach możemy ryzykować złamaniem zęba przy próbie ugryzienia kanapki – co stanowi zaledwie jeden z przykładów pokazujących rolę, jaką warunki przechowywania żywności odgrywają w zachowaniu świeżości różnych produktów.

Kluczowe w kontekście czerstwienia chleba jest to, w jaki sposób go przechowujemy. Zacznijmy od opakowania na chleb. Chleb, który przetrzymujemy w torbie papierowej dużo szybciej czerstwieje i wysycha, ponieważ panuje tam niska wilgotność. Warto zatem wybrać zamiast niej torbę plastikową – choć w dalszym ciągu nie jest to idealny sposób przechowywania pieczywa. Panują tam lepsze warunki do rozwoju bakterii i zamiast czerstwego chleba, możemy prędzej zobaczyć na kromce pleśń. Jak zatem najlepiej przechowywać chleb?

Co zrobić, by pieczywo dłużej pozostawało świeże?

Dobrym tropem do przechowywania chleba czy bułek jest chlebak. Warto jednak mieć na względzie, że w chlebaku poziom wilgotności, podobnie jak w papierowej torbie, jest niski. Dlatego też, aby zachować świeżość chleba na dłużej warto do chlebaka włożyć np. kawałek jabłka, który tę wilgotność skutecznie podniesie.

To jednak nie wszystko. Dobrym sposobem na przechowywanie pieczywa, aby nie było suche, może okazać się także lniany worek, który utrzymuje wewnątrz odpowiedni poziom wilgotności. Pamiętaj jednak, aby przed szczelnym zamknięciem takiego worka, opróżnić z niego nadmiar powietrza.

Te kilka trików pomoże każdego uniknąć szukania odpowiedzi na pytanie o to, jak odświeżyć czerstwy chleb. Jeśli jednak mamy już do czynienia z suchym pieczywem – nic straconego. Poniżej prezentujemy kilka sposobów na to, jak wykorzystać czerstwy chleb, a także jak odświeżyć czerstwy chleb w mikrofali, ale także w piekarniku.

Jak odświeżyć chleb w piekarniku?

Sprawdziliśmy kilka sposobów na to, jak odświeżyć czerstwy chleb w piekarniku. Warto jednak mieć świadomość tego, dlaczego chleb staje czerstwy, a w rezultacie suchy i twardy. Za procesem tym stoi skrobia, a więc mąka, z której powstaje pieczywo.

Proces czerstwienia związany jest z ulatnianiem się wody z pieczywa. Dlatego, gdy pieczywo przechowujemy w otoczeniu o małej wilgotności, proces zachodzi szybciej. Skoro wiemy już, dlaczego chleb czerstwieje, nie powinno być zaskoczeniem, że aby chleb odświeżyć, należy oblać go wodą.

Jak odświeżyć czerstwe pieczywo w piekarniku? Poniżej prezentujemy najlepszy sposób krok po kroku:

  1. Nastawiamy piekarnik na 200 st. Celsjusza.
  2. W tym czasie chleb moczymy pod bieżącą wodą z kranu przez kilka sekund. Suche pieczywo stanie się wtedy śliskie.
  3. Chleb owijamy folią aluminiową – matową stroną folii do chleba.
  4. Wkładamy owinięty folią chleb do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  5. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika, zdejmujemy z niego folię i ponownie wkładamy do piekarnika na jeszcze 10 minut.
  6. Wyjmujemy chleb z piekarnika. Powinien być miękki i łatwy do przekrojenia nożem.

Jest jeszcze jeden sposób na to, jak odświeżyć czerstwy chleb – sprawdzi się, jeśli mamy mało czasu na odświeżenie pieczywa:

  1. Nastawiamy piekarnik na 200 st. Celsjusza.
  2. Moczymy chleb pod wodą.
  3. Wkładamy chleb do piekarnika na 10-15 minut.
  4. Po tym czasie chleb powinien odzyskać świeżość.

Woda, którą namaczamy chleb na początkowym etapie wyparowuje w trakcie pieczenia w piekarniku, ale także, dzięki folii aluminiowej, przenika do środka chleba. Jest to odwrócony proces do czerstwienia chleba.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W ten sposób można odświeżyć zarówno cały bochenek chleba, jak też jego część.

Jak odświeżyć pieczywo w mikrofalówce?

Chleb może nam jednak sczerstwieć również w warunkach pozadomowych, gdzie niekoniecznie mamy dostęp do piekarnika. Nic straconego. Istnieje sprawdzony trik na to, jak odświeżyć czerstwy chleb w mikrofalówce, który sprawdzi się szczególnie przy kilku kromkach chleba i bułce. Także w tym przypadku wykorzystamy wodę.

Jak odświeżyć chleb w mikrofalówce? Poniżej prezentujemy kilka sposobów krok po kroku:

  1. Nalej wodę do małej miseczki lub kubka i włóż ją do mikrofalówki. Naczynie nie musi być pełne wody, wystarczy napełnić mniej niż połowę.
  2. Włożyć do mikrofalówki kromki chleba lub bułkę – najlepiej przekrojoną na pół.
  3. Włączyć mikrofalówkę na najwyższą moc, zazwyczaj ok. 600W na 15-20 sekund.

Sposób ten opiera się na parowaniu wody z naczynia, które zachodzi w efekcie podgrzewania. Właśnie ta para wodna, podobnie jak w sposobie na czerstwy chleb z piekarnika, odwraca proces czerstwienia. Istnieje jednak jeszcze jeden ciekawy sposób na to, jak odświeżyć czerstwe pieczywo w mikrofalówce. Zamiast naczynia z wodą, należy owinąć czerstwy chleb nawilżonym wodą ręcznikiem papierowym.

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo?

Czerstwy chleb, który jest już suchy, a dodatkowo którego nie zamierzamy spożywać w danej chwili może posłużyć nam wiele sposobów.

Najpopularniejszym sposobem na to, jak możemy wykorzystać czerstwy chleb, jest po prostu starcie go na tarce. Uzyskamy w ten sposób domową bułkę tartą, którą najlepiej schować w szczelnym opakowaniu – na przykład w słoiku. Taka bułka tarta może nam się później przydać między innymi do zrobienia panierki do kotletów czy jako dodatkowy składnik do mięsa mielonego na klopsiki.

Innym sposobem na wykorzystanie czerstwego chleba jest zrobienie specjalnych grzanek ala tosty francuskie. Sposób ten sprawdzi się przede wszystkim przy czerstwych kromkach chleba. Wystarczy namoczyć je w rozbełtanym jajku (podobnie jak robimy to z kotletami schabowymi). Następnie kromkę taką umieszczamy na patelni. Grzanki smażymy chwilę na maślę, aż zobaczymy, jak ścina się jajko. Ten przepis na śniadanie lub kolację pozwoli nam wykorzystać czerstwe pieczywo.

Podsumowanie

Każdy doskonale wie, że świeże i miękkie pieczywo z chrupiącą skórką to jedynie moment przejściowy dla każdego rodzaju wypieków. Już po jednym dniu chleb może czerstwieć, a bułka stać się nieznośnie twarda. Istnieje jednak wiele sposobów na to, jak odświeżyć czerstwy chleb, a także jak wykorzystać czerstwy chleb. W pierwszym przypadku potrzebujemy jedynie wody oraz mikrofali lub piekarnika. Warto zapoznać się z kilkoma trikami, żeby nie ryzykować złamanym zębem.


foto: mat. redakcji (wiadomoscispozywcze.pl)

Reklama