Aspartam to słodzik stosowany w wielu popularnych produktach spożywczych, m.in. w napojach typu "zero cukru" czy gumach do żucia. Wiele wskazuje na to, że już w lipcu tego roku ten znany zamiennik cukru trafi na listę związków "prawdopodobnie rakotwórczych dla ludzi". To nie pierwszy raz, gdy domniemane właściwości rakotwórcze aspartamu budzą dyskusję ekspertów.
Aspartam – szkodliwość
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) działająca pod WHO opublikowała w czwartek 29 czerwca komunikat, w którym poinformowała o przeprowadzonej ocenie potencjalnego rakotwórczego działania aspartamu.
Choć wynik oceny zostanie udostępniony do ogólnej informacji w połowie lipca br., już teraz docierają nieoficjalne wiadomości dotyczące potencjalnego działania rakotwórczego tego słodzika.
Aspartam skutki uboczne
Reuters powołując się na dwa źródła posiadające wiedzę na temat tego procesu, poinformował, że w lipcu aspartam zostanie uznany za potencjalny czynnik rakotwórczy. Co to właściwie oznacza?
Spotkanie ekspertów w ramach IARC, które odbyło się na początku czerwca miało na celu ocenę, czy aspartam jest związkiem stanowiącym potencjalne zagrożenie, czy też nie. W takiej analizie brane są pod uwagę wszystkie opublikowane dowody na ten temat.
Warto jednak mieć na względzie, że podlegająca WHO agencja w swojej ocenie nie bierze pod uwagę, ile aspartamu można spożyć, aby jego działanie było bezpieczne. Od wydawania tego rodzaju informacji jest zupełnie inny organ, mianowicie Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA).
Czy aspartam jest rakotwórczy?
IARC oceniła potencjalne działanie rakotwórcze aspartamu, o czym poinformowano w czwartek 29 czerwca. Wynik tej oceny pozostaje jednak poufny. Jak czytamy w komunikacie agencji, o tym, czy aspartam jest rakotwórczy dowiemy się dopiero w połowie lipca br.
Co ważne, IARC poinformowało także o rozpoczętych pracach JECFA. Komitet ma zaktualizować swoją ocenę ryzyka dotyczącą aspartamu, a także dokonać przeglądu dopuszczalnego dziennego spożycia aspartamu przez człowieka i oceny narażenia na aspartam w diecie. Wynik tej analizy zostanie upubliczniony tego samego dnia, co decyzja IARC.
W jakich produktach jest aspartam?
Aspartam jest stosowany w wielu produktach spożywczych jako sztuczny słodzik. Z uwagi na słodki smak i niską kaloryczność, jest wykorzystywany jako zamiennik cukru. W jakich produktach jest aspartam? Tak naprawdę możemy go znaleźć w wielu pozycjach na sklepowej półce.
Wśród produktów z aspartamem warto wymienić przede wszystkim napoje dietetyczne, w których aspartam jest zamiennikiem cukru. Mowa m.in. o coli light lub coli zero, a także napojach energetycznych. Aspartam jest również stosowany w produktach bez cukru.
Co więcej aspartam niemal zawsze występuje jako składnik gum do żucia, ale również w pastylkach do ssania.
Artykuł będzie aktualizowany
Foto: Midjourney