Carrefour rozszerza ofertę jadalnych owadów. W niej m.in. mąka ze świerszczy i chrupiące robaczki

Carrefour rozszerza ofertę jadalnych owadów. W niej m.in. mąka ze świerszczy i chrupiące robaczki

Jadalne owady to temat, który wywołał szeroką dyskusję. Zapoczątkowała ją styczniowa decyzja Komisji Europejskiej, w której ta zezwoliła na wykorzystanie owadów do produkcji określonych kategorii żywności. Odpowiadając na ten trend Carrefour Polska rozszerza swoją ofertę o kolejne propozycję owadów do jedzenia. 

Owady do jedzenia w Carrefour

Rozporządzenie Komisji UE nr 2023/5 wywołało niemałe poruszenie na rynku spożywczym otwierając producentom oraz sklepom drogę do wprowadzania do swoich ofert nowych innowacyjnych produktów. Mowa o dwóch gatunkach owadów – pleśniakowcy lśniącym i świerszczu domowym, które od teraz można sprzedawać na terenie UE w celach spożywczych.

Po pierwszym etapie testów oferty owadów jadalnych w naszych sklepach, obserwujemy bardzo pozytywne wyniki. Dlatego też zdecydowaliśmy się na rozszerzenie naszego asortymentu i wprowadzenie go do kolejnych sklepów Carrefour. Ważne jest dla nas również współpraca z młodymi firmami oraz start-upami, które dzięki współpracy z nami mogą zaprezentować swoją ofertę szerokiemu gronu konsumentów.

Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor działu rozwoju formatów i konceptów handlowych w Carrefour Polska

Gdzie kupić robaki do jedzenia?

Owady jadalne dostępne są już w 5 sklepach Carrefour Polska w Warszawie. Produkty marki Foodbugs, w tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach czy mąkę proteinową ze świerszczy, znajdziemy w Westfield Mokotów oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87.

Natomiast oferta Robaki Z Paki dostępna jest w Westfield Arkadia, a także w sklepie Carrefour Market przy ul. Anny German 20 oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50. Wśród produktów tej marki klienci mogą spróbować, np. chipsów z czosnkiem i wasabi czy "Chrupiących robaczków" z chilli albo solą.

Czy owady jadalne są zdrowe?

Spożywanie owadów w Europie, w szczególności Europie Środkowo-Wschodniej nie jest standardowym elementem diety, choć na świecie jest wiele krajów, w których regularnie spożywa się motyle, chrząszcze czy inne owady. W naszej strefie klimatycznej owady raczej na długo pozostaną w sferze ciekawostek kulinarnych.

Dzięki młodym innowacyjnym firmom, których oferta jest dostępna w sklepach Carrefour w Polsce, coraz więcej Polaków ma szansę przenieść się w kulinarną podróż do najdalszych zakątków świata i spróbować niecodziennych produktów używanych w lokalnej kuchni.

Zezwolenie Komiasji Europejskiej wywołało szeroką dyskusję na temat jadalnych owadów. Powodów decyzji można doszukiwać się m.in. w kwestiach ekologicznych – hodowla owadów ma zdecydowanie mniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt i jest rozpatrywana jako rozwiązanie mające na celu zapewnienie zrównoważonego wykorzystania zasobów do produkcji żywności. Niezwykle ważny jest również fakt, że owady stanowią również źródło wartości odżywczych.

Owady mają wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem pełnowartościowego białka o korzystnym profilu aminokwasowym oraz tłuszczu, który charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z dotychczasowych badań wynika również, że owady zawierają bioaktywne peptydy o właściwościach potencjalnie prozdrowotnych. Peptydy te mogą hamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozwój tzw. zespołu metabolicznego - związanego z rozwojem cukrzycy typu 2 czy chorób układu krwionośnego u ludzi. Owady jadalne zawierają także składniki mineralne i witaminy oraz chitynę o właściwościach zbliżonych do błonnika pokarmowego.

mgr inż. Radosław Bogusz ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Foto: mat. prasowe

 

Reklama