Jadalne owady to temat, który wywołał szeroką dyskusję. Zapoczątkowała ją styczniowa decyzja Komisji Europejskiej, w której ta zezwoliła na wykorzystanie owadów do produkcji określonych kategorii żywności. Odpowiadając na ten trend Carrefour Polska rozszerza swoją ofertę o kolejne propozycję owadów do jedzenia.
Owady do jedzenia w Carrefour
Rozporządzenie Komisji UE nr 2023/5 wywołało niemałe poruszenie na rynku spożywczym otwierając producentom oraz sklepom drogę do wprowadzania do swoich ofert nowych innowacyjnych produktów. Mowa o dwóch gatunkach owadów – pleśniakowcy lśniącym i świerszczu domowym, które od teraz można sprzedawać na terenie UE w celach spożywczych.
Gdzie kupić robaki do jedzenia?
Owady jadalne dostępne są już w 5 sklepach Carrefour Polska w Warszawie. Produkty marki Foodbugs, w tym m.in. batony proteinowe o różnych smakach czy mąkę proteinową ze świerszczy, znajdziemy w Westfield Mokotów oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Marszałkowskiej 87.
- To może Cię zainteresować: Świerszcze staną się składnikiem produktów spożywczych? UE zatwierdziła regulację
Natomiast oferta Robaki Z Paki dostępna jest w Westfield Arkadia, a także w sklepie Carrefour Market przy ul. Anny German 20 oraz w sklepie Carrefour BIO przy ul. Jana Kazimierza 50. Wśród produktów tej marki klienci mogą spróbować, np. chipsów z czosnkiem i wasabi czy "Chrupiących robaczków" z chilli albo solą.
Czy owady jadalne są zdrowe?
Spożywanie owadów w Europie, w szczególności Europie Środkowo-Wschodniej nie jest standardowym elementem diety, choć na świecie jest wiele krajów, w których regularnie spożywa się motyle, chrząszcze czy inne owady. W naszej strefie klimatycznej owady raczej na długo pozostaną w sferze ciekawostek kulinarnych.
Dzięki młodym innowacyjnym firmom, których oferta jest dostępna w sklepach Carrefour w Polsce, coraz więcej Polaków ma szansę przenieść się w kulinarną podróż do najdalszych zakątków świata i spróbować niecodziennych produktów używanych w lokalnej kuchni.
Zezwolenie Komiasji Europejskiej wywołało szeroką dyskusję na temat jadalnych owadów. Powodów decyzji można doszukiwać się m.in. w kwestiach ekologicznych – hodowla owadów ma zdecydowanie mniejszy negatywny wpływ na środowisko naturalne w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt i jest rozpatrywana jako rozwiązanie mające na celu zapewnienie zrównoważonego wykorzystania zasobów do produkcji żywności. Niezwykle ważny jest również fakt, że owady stanowią również źródło wartości odżywczych.
Foto: mat. prasowe