Słynny "serek z krówką" Rolmlecz, Maślanka Mrągowska naturalna czy też cała rodzina produktów Łaciatych od SM Mlekpol wyróżnia się najwyższą jakością, czystym składem i doskonałym smakiem. Spółdzielnia od ponad 40 lat z pasją i zaangażowaniem tworzy różnorodny, nowatorski asortyment, dostosowywany do potrzeb kolejnych pokoleń konsumentów.
Nabiał jest jedną z najważniejszych kategorii spożywczych, a wszechstronne zastosowanie produktów mlecznych w kuchni sprawia, że są one podstawą wielu potraw, przekąsek i deserów. Dodatkowo na ich popularność wśród konsumentów wpływa niewątpliwie szerokość oferty, zmieniającej się w zależności od trendów rynkowych
Klasyka w nowoczesnym wydaniu
Serki homogenizowane marki Rolmlecz, czyli tak zwane serki "z krówką", od lat cieszą się uznaniem wśród kupujących. Można powiedzieć, że łączą one pokolenia, bo ich pierwsza produkcja odbyła się niemal pół wieku temu – w roku 1974. Smaczne i pożywne, są chętnie wybierane zwłaszcza na przekąskę. Szata graficzna opakowania serków, z logotypem Rolmleczu i wizerunkiem krówki, przeszła jedynie kosmetyczne zmiany, ale charakterystyczna krówka oraz kolorystyka pozostała niezmienna, toteż marka od zawsze kojarzona jest właśnie z tym sympatycznym, łaciatym zwierzęciem w fartuszku. Portfolio serków stopniowo rozbudowywano i dziś, poza najbardziej znanym waniliowym wariantem, zawiera ono kilka innych, tworzących spójną linię, wersji smakowych.
Mówiąc o klasyce polskich produktów mleczarskich, nie sposób nie wspomnieć o serach żółtych pod marką Mlekpol, których oferta jest bardzo bogata i obejmuje nie tylko wiele typów i smaków, ale też różne postacie i formaty. Spółdzielnia produkuje między innymi sery w blokach, kręgach, klinach, kostkach, plastrach i tarte, które dostępne są w wielu gramaturach. Wyróżniają się wśród nich sery ze znakiem "Jakość Tradycja", do których należą: Gouda, Królewski z Kolna, Złoty Mazur i Salami. Warto też podkreślić, że wyroby z kategorii premium, tj. Jantar i Senator Emmentaler, doskonale prezentują się na desce serów i zachwycają szlachetnym smakiem.
Prosty skład – w duchu najnowszych trendów
Mleko, masło, śmietanki, śmietany czy jogurty pitne to tylko niektóre z produktów należących do wyjątkowo rozbudowanej rodziny wyrobów kultowej marki Łaciate. Na półce z nabiałem trudno przeoczyć ich charakterystyczne łaciate opakowania
Ta marka Mlekpolu jest synonimem autentyczności, naturalności i wysokiej jakości. Na przykład wspomniana wyżej śmietana Łaciata to, zgodnie z tradycją, tylko 2 składniki. Trudno zatem o coś bardziej naturalnego. Jej dodatkowymi atutami są polskie pochodzenie i kremowa konsystencja. Łaciata jest gęsta i kwaśna, a dzięki różnej zawartości tłuszczu, jej kulinarne zastosowanie jest bardzo szerokie. Nadaje się ona idealnie, do wytrawnych potraw, ale też do dań na słodko.
Maślanka Mrągowska to kolejny flagowy produkt SM Mlekpol. Tylko naturalne składniki, czysta etykieta, a teraz także nowe, wygodne opakowanie, łączące jakość i odpowiedź na potrzeby współczesnego konsumenta.
Według potrzeb i z duchem czasu
Portfolio Mlekpolu systematycznie wzbogacane jest o kolejne pozycje – w zgodzie z aktualnymi trendami i potrzebami konsumentów. W związku z tym w ofercie Spółdzielni znalazły się wszystkie podstawowe produkty z oznaczeniem „bez laktozy”: mleko UHT i świeże, twaróg, sery czy jogurty. Są one chętnie wybierane nie tylko przez konsumentów nietolerujących tego mlecznego cukru, ale też przez osoby poszukujące urozmaicenia i otwarte na nowe smaki. Stąd gama Łaciatych jogurtów pitnych bezlaktozowych została niedawno poszerzona o dwa warianty: jabłko-gruszka i naturalny.
Mlekpol jest poza tym producentem przywiązującym duża wagę do kwestii związanych z ekologią. Spółdzielnia wprowadza na przykład opakowania monomateriałowe (kubki Deserów z maślanką) i z przytwierdzonymi korkami. Wykorzystuje także innowacyjne opakowanie kartonowe mleka marki Łaciate 1 litr, które w 89% wykonane jest z materiałów pochodzących z surowców odnawialnych. Dodatkowo – w całości nadaje się ono do recyklingu. Emisja CO₂ pochodząca z produkcji nowych opakowań mleka Łaciatego, w porównaniu ze standardowym opakowaniem, została zredukowana o 19%.
Wszelkie zmiany w zakresie materiałów opakowaniowych mają na celu zmniejszenie śladu węglowego i są wyrazem troski SM Mlekpol o przyszłe pokolenia.
Foto: mat. redakcji - SpożywczaTV (FOODstory)