W styczniu 2023 roku uchwalono rozporządzenie pozwalające firmom w Europie na stosowanie świerszczy domowych (Acheta domesticus) jako składnika różnych artykułów spożywczych w postaci proszku.
Problem oznakowania żywności z dodatkiem świerszczy
W rozporządzeniu wskazano, że "(9) [...] Komisja uważa, że w unijnym wykazie nowej żywności, na którą wydano zezwolenie, nie należy umieszczać żadnych szczególnych wymogów dotyczących etykietowania w odniesieniu do potencjału Acheta domesticus w zakresie wywoływania uczuleń pierwotnych", jeżeli "dowody bezpośrednio wiążące spożycie Acheta domesticus z przypadkami uczuleń pierwotnych i alergii nie są jednoznaczne".
Tim De Smet, kierownik ds. komunikacji międzynarodowej w firmie V-Label, zwraca uwagę na problematykę związaną z oznaczeniem produktów, w których znajdą się świerszcze. Zgodnie z prawem UE, białko owadów w proszku jest uznawane za produkt pochodzenia zwierzęcego. Jednak jedynym wymogiem oznakowania produktu z dodatkiem świerszczy domowych będzie sytuacja, w której istnieją bezpośrednie dowody na alergię.
Których produktów dotyczy rozporządzenie?
Lista produktów, do których skierowane jest rozporządzenie, obejmuje m.in.:
- wyroby piekarnicze, takie jak chleb wieloziarnisty i bułki, krakersy, paluszki chlebowe, batony zbożowe i herbatniki,
- sosy,
- pizzę,
- przetworzone produkty ziemniaczane,
- zupy,
- wyroby czekoladowe,
- orzechy i nasiona roślin oleistych,
- piwo.
Jedzenie z robaków to nie nowość
Unijne regulacje dotyczące włączenia robaków w jedzeniu nie są jednak nowe. W czerwcu 2021 roku firma SAS EAP Group otrzymała zezwolenie na wprowadzenie do obrotu suszonej larwy Tenebrio molitor (mącznika żółtego) jako nowej żywności, w całości lub jako składnika żywności w wielu produktach spożywczych.
Zezwolenie w listopadzie 2021 r. otrzymała również firma Fair Insects B.V. na mrożone, suszone i sproszkowane formy Locusta migratoria jako nową żywność, a w lutym 2022 r. na Acheta domesticus i Tenebrio molitor. Wszystkie te rozporządzenia są podobne w swoich wskazaniach do etykietowania, zastrzegając, że nie ma potrzeby wprowadzania szczególnych wymagań, ponieważ "odnotowano niewiele przypadków alergii."
Blisko 70% konsumentów nie chce spróbować jadalnych owadów
Nie wszyscy konsumenci chętnie jedzą owady. Według badania Food Standards Agency, w którym wzięło udział 1 930 dorosłych, 67% stwierdziło, że nic nie może ich skłonić do spróbowania jadalnych owadów, podczas gdy tylko 13% dałoby się przekonać, gdyby wiedzieli, że owady są bezpieczne do jedzenia, a 11% - gdyby wyglądały apetycznie.
Obrzydzenie i neofobia (strach przed spróbowaniem czegoś nowego, który może być szczególnie obecny przy próbowaniu nowego jedzenia) są wyraźnie przeszkodami do pokonania.
Źródło: V-label (oprac.)
Foto: StockAdobe(nito)