Świąteczna rolada makowa z rodzynkami i orzechami

Z rodzynkami czy bez? To odwieczny spór dotyczący serwowanej podczas świątecznej uczty rolady makowej, czyli po prostu makowca. Jak przygotować ten pyszny deser?​

Rolada makowa

Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że przygotowanie makowca nie należy od najłatwiejszych. Nic bardziej mylnego! Co prawda musimy przeznaczyć na jego przygotowanie około 120 minut, ale w zaledwie 6 krokach przygotujemy aż 10 porcji. 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 ml mleka
  • 6 żółtek jaj kurzych
  • 21 g suchych drożdży
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii

Farsz:

  • 400 g mielonego maku
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 6 białek jaj kurzych

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody
Makowiec, obok pierników, to obowiązkowa słodka przekąska na wigilijnym stole (Foto: Knorr)

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj drożdże, żółtka, ciepłe mleko, cukier, ziarna z laski wanilii, proszek do pieczenia, sól oraz roztopione masło. Całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie formułuj z niego kulę i posyp mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
  2. Zalej mak wrzącą wodą. Pozostaw do wystudzenia. Następnie dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cukier trzcinowy, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płynny miód oraz cynamon. Całość wymieszaj. Następnie dodaj ubite na sztywno białka z jajek, które zostały po przygotowaniu ciasta. Delikatnie wymieszaj.
  3. Podziel ciasto na trzy mniejsze kule.
  4. Piekarnik nagrzej do 180°C. Kulę rozwałkuj na cienki placek i przełóż na papier do pieczenia. Na środek ciasta wyłóż porcję farszu i dokładnie rozsmaruj. Zostaw ok 2 -3 cm wolnego brzegu.
  5. Następnie zwijaj makowiec w rulon wraz z papierem do pieczenia. Czynność powtarzaj trzykrotnie. Piecz ciasta ok 30-35 minut. Zachowaj duże odstępy między rulonami z ciasta.
  6. Cukier puder mieszamy z gorącą woda, aż powstanie gęsty lukier bez grudek. Polewamy nim makowce po upieczeniu. Smacznego!

Przepis oraz zdjęcia przygotował Knorr.

Reklama