Z rodzynkami czy bez? To odwieczny spór dotyczący serwowanej podczas świątecznej uczty rolady makowej, czyli po prostu makowca. Jak przygotować ten pyszny deser?
Rolada makowa
Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że przygotowanie makowca nie należy od najłatwiejszych. Nic bardziej mylnego! Co prawda musimy przeznaczyć na jego przygotowanie około 120 minut, ale w zaledwie 6 krokach przygotujemy aż 10 porcji.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 ml mleka
- 6 żółtek jaj kurzych
- 21 g suchych drożdży
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki soli
- ½ proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
Farsz:
- 400 g mielonego maku
- 160 g cukru trzcinowego
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 80 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 6 białek jaj kurzych
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski. Dodaj drożdże, żółtka, ciepłe mleko, cukier, ziarna z laski wanilii, proszek do pieczenia, sól oraz roztopione masło. Całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie formułuj z niego kulę i posyp mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
- Zalej mak wrzącą wodą. Pozostaw do wystudzenia. Następnie dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cukier trzcinowy, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płynny miód oraz cynamon. Całość wymieszaj. Następnie dodaj ubite na sztywno białka z jajek, które zostały po przygotowaniu ciasta. Delikatnie wymieszaj.
- Podziel ciasto na trzy mniejsze kule.
- Piekarnik nagrzej do 180°C. Kulę rozwałkuj na cienki placek i przełóż na papier do pieczenia. Na środek ciasta wyłóż porcję farszu i dokładnie rozsmaruj. Zostaw ok 2 -3 cm wolnego brzegu.
- Następnie zwijaj makowiec w rulon wraz z papierem do pieczenia. Czynność powtarzaj trzykrotnie. Piecz ciasta ok 30-35 minut. Zachowaj duże odstępy między rulonami z ciasta.
- Cukier puder mieszamy z gorącą woda, aż powstanie gęsty lukier bez grudek. Polewamy nim makowce po upieczeniu. Smacznego!
Przepis oraz zdjęcia przygotował Knorr.