Karp smażony w panierce idealny na świąteczny stół

Karp smażony w panierce idealny na świąteczny stół

​Dobrze przyrządzony karp to prawdziwa gwiazda świątecznego wieczoru. Ma wielu zwolenników ze względu na swój charakterystyczny smak, jak i przeciwników, którzy wolą mniej wyraziste ryby. Jak przygotować karpia na świąteczny stół?

Karp smażony w panierce

Knorr, by przekonać do spróbowania karpia, proponuje przed obróbką termiczną, namoczyć karpia w mleku. Dzięki temu łatwemu zabiegowi będzie bardziej delikatny w smaku. Obok karpia nie może zabraknąć wigilijnego śledzia. Doskonale smakuje serwowany w śmietanie. Poniżej prezentujemy przepis na karpia smażonego w panierce.

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 8

Składniki:

  • 1½ kg karpia
  • 300 ml mleka
  • 1 cebula
  • 100 g mąki
  • 200 g bułki tartej
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka Delikat Przyprawa w Płynie do Zup, Sosów i Sałatek Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g masła
  • 150 ml oleju do smażenia
Karp to pozycja, która na świątecznym stole jest już obowiązkowa. Jak go przyrządzić? (Foto: Knorr)

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok, drobno pokrój koperek i natkę pietruszki, rozetrzyj ząbki czosnku z odrobiną soli.
  2. Rybę oczyść z łusek, wytnij z niej grube ości, tworząc dwa duże filety. Każdy filet ponacinaj ostrym nożem od strony mięsa, uważając aby nie uszkodzić skóry. Mięso nacinaj na ukos, a następnie odwróć filet w drugą stronę i czynność powtórz. Powinno być drobno ponacinane na ukos raz przy razie. Dzięki temu drobniutkie ości które znajdują się w mięsie nie będą tak wyczuwalne. Filety przekrój na mniejsze porcje zalej mlekiem z cebulą odstaw do lodówki na co najmniej 6 h. Pozbędziemy się w ten sposób mulistego aromatu, który mają ryby żerujące przy samym dnie.
  3. W miedzy czasie połącz masło z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki i koperkiem, delikatnie je posól. Masło przełóż na folię spożywczą, a następnie uformuj z niego wałek, rolując folię. Masło przełóż do lodówki.
  4. Rybę wyjmij z mleka i osusz ręcznikiem papierowym, polej Delikatem warzywnym, dopraw pieprzem. W mięso wetrzyj skórkę z cytryny.
  5. Przygotuj w trzech naczyniach mąkę, bułkę tartą wymieszaną ze słodką papryką i pokruszonymi płatkami migdałów oraz z rozkłóconymi jajami. Rybę panieruj delikatnie, obtaczając w mące, a następnie zanurzając w jajkach i bułce. Panierkę dociśnij w dłoniach, aby dobrze połączyła się z rybą. Rybę smaż na złoty kolor w rozgrzanym oleju, z każdej strony. Gotowe filety przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przepis oraz zdjęcia przygotował Knorr.

Reklama