Na wyjątkowe, świąteczne chwile czekamy cały rok, dlatego warto postarać się o to, aby przebiegły one w miłej atmosferze i przy pysznym jedzeniu.
Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikami
Tradycyjną pozycją na polskim bożonarodzeniowym stole jest między innymi barszcz czerowny. Jak przygotować to danie z jabłkiem i pasztecikami? Poniżej prezentujemy przepis.
Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 pietruszka
- ¼ selera
- Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
- 2 ząbki czosnku
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 szczypta majeranku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 kwaśne jabłka
- 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego
Paszteciki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 50 g suszonych jabłek
- 1 jajko
- Mały kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
- 1 litr zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
- Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.
- Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
- Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.
- Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.
- Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.
Przepis oraz zdjęcia przygotował Knorr.