Polscy konsumenci coraz częściej na sklepowych półkach poszukują produktów charakteryzujących się czystą etykietą, wysoką jakością i lokalnym pochodzeniem. Nie chcemy już żywności, która na opakowaniu zawiera skomplikowane informacje i niezrozumiałe skróty.
W odpowiedzi na te oczekiwania pojawiły się Parówki Dobre. I mimo, że produkty te goszczą na naszych stołach od niedawna, już teraz, po dwóch miesiącach obecności na sklepowych półkach mogą pochwalić wysokim zainteresowaniem konsumentów oraz dwucyfrową rozpoznawalnością, która sięga 43% wśród grupy dorosłych Polaków[1].
Jak stworzyć parówkę idealną?
Rynek parówek to najważniejsza kategoria branży mięsnej, warta ponad 3 miliardy złotych rocznie. Aż 9 na 10 Polaków deklaruje spożycie tego produktu. Znaczącą ich grupę stanowią dzieci. Wiąże się z tym duża odpowiedzialność producentów, żeby dostarczyć produkt w najlepszej jakości, a w przeszłości bywało z nią różnie.
Obecność sztucznych dodatków, konserwantów, wzmacniaczy smaku, MOM-u czy emulgatorów wykreowała kiepską jakość tej kategorii. Ten wizerunek niestety funkcjonuje do dziś. Wielu konsumentów wciąż uważa, że parówki dostępne na rynku nie są produktem wartościowym. Trudno im się dziwić – skład niektórych z nich wciąż pozostawia dużo do życzenia. Dlatego Dolina Dobra postanowiła stworzyć produkt, który udowodni, że jakość może iść w parze ze smakiem i przystępną ceną.
Lider w kategorii
Mimo że Parówki Dobre to nowość na rynku, w bardzo krótkim czasie zostały wyróżnione za jakość i smak. Zdobyły takie odznaczenia jak Konsumencki Lider Jakości 2022 czy Godło Dobra Marka 2022. Jednak najważniejszym wyróżnieniem dla marki jest wybór konsumentów, którzy bardzo chętnie sięgają po ten produkt. Świadczą o tym wyniki rozpoznawalności marki, które znacząco wzrosły także po udanej kampanii reklamowej Doliny Dobra.
W najnowszych spotach reklamowych bohaterowie akcji nie potrafią oprzeć się Parówkom Dobrym, a Gospodarz reprezentujący markę uspokaja ich sumienie. Zabawne i niekonwencjonalne spoty zwracają uwagę na jakość i smak produktu – choć o tym, warto przekonać się samemu.
[1] Próba Reprezentatywna Polaków, N=1077, Panel Badawczy Ariadna, Badanie typu Omnibus, 14-17.10.2022 Warszawa