Braki cukru na półkach sklepowych były wynikiem zakupami na zapas. Cukru nie zabraknie, ale jego cena jeszcze wzrośnie – powiedział Roman Kubiak, prezes Pfeifer & Langen Polska w rozmowie z ISBiznes.pl. Jak zaznaczył, obecnie firma produkuje jeszcze cukier z buraków skupionych po starych cenach. To się wkrótce zmieni.
Nakręcona panika cukrowa
Problemy z dostępnością cukru w sklepach spożywczych miały miejsce w lipcu tego roku. Od tamtego czasu sytuacja znacznie się ustabilizowała. Zdaniem Romana Kubiaka z Pfeifer & Langen Polska problemy z dostępnością cukru w sklepach wynikały ze wzmożonych zakupów, podczas których konsumenci zaopatrywali się w ten towar na zapas.
Jak podkreślił w rozmowie z ISBiznes, Polska rocznie produkuje ponad 2 mln ton cukru, z czego zużywanych w kraju jest około 1,6 mln ton. "Polska jest eksporterem, a nie importerem, jak część krajów europejskich" – wyjaśniał Roman Kubiak.
- To może Cię zainteresować: Braki cukru nie skłoniły Polaków do ograniczenia jego spożycia [SONDAŻ]
Na jesieni przyjdzie podwyżka cen cukru
Faktem jest natomiast, że za cukier rzeczywiście płacimy więcej. Według danych zebranych przez aplikację PanParagon, na przestrzeni roku cena za paczkę cukru wzrosła o blisko 50%. W lipcu 2022 roku wynosiła ona 3,96 zł, wobec 2,66 zł rok wcześniej. A to jeszcze nie koniec podwyżek.
Roman Kubiak zapowiedział wzrost cen cukru, który nastąpi jeszcze w tym roku, na jesieni. "Koszty uprawy buraków w Polsce wzrosły tak bardzo, że my, Pfeifer & Langen Polska, podwyższyliśmy cenę skupu buraków cukrowych dla naszych plantatorów o prawie 70%" – wskazał prezes.
Jesienią ceny cukru będą wyższe. Jak tłumaczył prezes Pfeifer & Langen Polska, wynika to z tego, że właśnie jesienią firma będzie produkować cukier z buraków skupionych po nowych, wyższych cenach. "Wzrosną też koszty produkcji: sama energia będzie prawie cztery razy droższa!" – zaznaczył.
Foto: wiadomoscispozywcze.pl