Budowa największej i najbardziej zrównoważonej środowiskowo fabryki przekąsek PepsiCo k. Środy Śląskiej jest już w 50% gotowa do oficjalnego otwarcia. Nastąpi ono w pierwszym półroczu 2023 roku.
Postępy prac
Została zakończona realizacja konstrukcji stalowej, poszycia ścian zewnętrznych oraz dachu i jego izolacji na powierzchni około 70 tys. mkw.
Na większej części przestrzeni produkcyjnej powstającego zakładu wylane są posadzki i kładzione są podłoża żywiczne. Wkrótce rozpocznie się montaż wyposażenia technologicznego i linii produkcyjnych.
Poszczególne pomieszczenia części biurowej i zaplecza socjalnego zaczynają być widoczne.
Łączna zadaszona powierzchnia zakładu produkcyjno-magazynowego wraz z nowoczesną oczyszczalnią wyniesie ponad 55 tys. mkw. Powstaje także automatyczny magazyn wysokiego składowania.
Cała inwestycja rozłożona na dwa etapy zostanie zrealizowana do 2025 roku.
Jakie rozwiązania zastosowano w fabryce?
Fabryka w Środzie Śląskiej będzie najbardziej zrównoważonym środowiskowo zakładem PepsiCo w Europie. Już na etapie projektowania zostały wzięte pod uwagę innowacyjne rozwiązania.
Unikalną technologią będzie zbieranie i odzysk wody deszczowej na potrzeby zakładu. Zgromadzona woda po uzdatnieniu w procesie nanofiltracji będzie wykorzystywana w procesach technicznych.
Trwają także prace nad przyzakładową oczyszczalnią ścieków, której wydajność wyniesie 1600 mkw. na dobę. Zastosowane w reaktorach biologicznych metody są opatentowane i unikatowe w skali światowej. Oczyszczona woda będzie klasy „standard river”. Nowatorskimi rozwiązaniami z obszaru ekologii będą także System Odzysku Ciepła (Heating Recovery System) – na potrzeby infrastruktury budynkowej, ciepła woda do mycia (CIP – Cleaning In Place) pozyskiwana z procesu chłodzenia oleju spożywczego oraz odzysk wody z procesu krojenia ziemniaków i zawracanie jej na wstępne płukanie ziemniaka.
Poszukiwani pracownicy
Nowa fabryka PepsiCo obok Środy Śląskiej zatrudniła do tej pory ok. 40 osób. Są to osoby pełniące różne funkcje – głównie na stanowiskach kierowniczych i specjalistycznych, takich jak: kierownik magazynu, produkcji, działu utrzymania ruchu, jakości, BHP oraz planiści produkcji.
Aktualnie poszukiwani są automatycy, specjaliści i technicy do działu oczyszczalni ścieków, operatorzy maszyn, technicy utrzymania ruchu, a także pracownicy laboratorium.
Docelowe zatrudnienie w nowej fabryce wyniesie około 500 osób. Działania rekrutacyjne prowadzone są głównie wśród lokalnej społeczności.
Produkcja w nowym zakładzie
W nowym zakładzie PepsiCo w Środzie Śląskiej z ziemniaków będą produkowane chipsy Lay's, Lay’s Oven Baked, a z kukurydzy nachosy Doritos. Produkty te trafią do ponad 20 europejskich krajów.
Obecnie PepsiCo Polska na stałe współpracuje z 80 gospodarstwami dostarczającymi ziemniaki produkowane w 100% w sposób zrównoważony na obszarze 5800 hektarów.
Dzięki powstaniu nowej fabryki, PepsiCo nawiąże współpracę z kilkunastoma kolejnymi polskimi gospodarstwami, także
w regionie, oferując im wsparcie w modernizacji środków produkcji oraz technik upraw.
Fot: mat. prasowe