Budowa nowej fabryki PepsiCo w Środzie Śląskiej już na półmetku

Budowa nowej fabryki PepsiCo w Środzie Śląskiej już na półmetku

Budowa największej i najbardziej zrównoważonej środowiskowo fabryki przekąsek PepsiCo k. Środy Śląskiej jest już w 50% gotowa do oficjalnego otwarcia. Nastąpi ono w pierwszym półroczu 2023 roku. 

Postępy prac

Została zakończona realizacja konstrukcji stalowej, poszycia ścian zewnętrznych oraz dachu i jego izolacji na powierzchni około 70 tys. mkw. 

Na większej części przestrzeni produkcyjnej powstającego zakładu wylane są posadzki i kładzione są podłoża żywiczne. Wkrótce rozpocznie się montaż wyposażenia technologicznego i linii produkcyjnych.

Poszczególne pomieszczenia części biurowej i zaplecza socjalnego zaczynają być widoczne.

Łączna zadaszona powierzchnia zakładu produkcyjno-magazynowego wraz z nowoczesną oczyszczalnią wyniesie ponad 55 tys. mkw. Powstaje także automatyczny magazyn wysokiego składowania.

Cała inwestycja rozłożona na dwa etapy zostanie zrealizowana do 2025 roku.

Jakie rozwiązania zastosowano w fabryce?

Fabryka w Środzie Śląskiej będzie najbardziej zrównoważonym środowiskowo zakładem PepsiCo w Europie. Już na etapie projektowania zostały wzięte pod uwagę innowacyjne rozwiązania.

Unikalną technologią będzie zbieranie i odzysk wody deszczowej na potrzeby zakładu. Zgromadzona woda po uzdatnieniu w procesie nanofiltracji będzie wykorzystywana w procesach technicznych.

Trwają także prace nad przyzakładową oczyszczalnią ścieków, której wydajność wyniesie 1600 mkw. na dobę. Zastosowane w reaktorach biologicznych metody są opatentowane i unikatowe w skali światowej. Oczyszczona woda będzie klasy „standard river”. Nowatorskimi rozwiązaniami z obszaru ekologii będą także System Odzysku Ciepła (Heating Recovery System) – na potrzeby infrastruktury budynkowej, ciepła woda do mycia (CIP – Cleaning In Place) pozyskiwana z procesu chłodzenia oleju spożywczego oraz odzysk wody z procesu krojenia ziemniaków i zawracanie jej na wstępne płukanie ziemniaka.

Sprawny przebieg projektu nowego zakładu firmy PepsiCo jest możliwy dzięki wspólnym działaniom zgranego i niezawodnego zespołu projektowego, budowlanego oraz zespołów wspierających PepsiCo. Jest to kompleksowe przedsięwzięcie, dlatego wymaga ono współpracy różnych specjalistów na wielu płaszczyznach.

Krzysztof Dudziński, Starszy Lider Projektu w PepsiCo Polska

Poszukiwani pracownicy

Nowa fabryka PepsiCo obok Środy Śląskiej zatrudniła do tej pory ok. 40 osób. Są to osoby pełniące różne funkcje – głównie na stanowiskach kierowniczych i specjalistycznych, takich jak: kierownik magazynu, produkcji, działu utrzymania ruchu, jakości, BHP oraz planiści produkcji.

Aktualnie poszukiwani są automatycy, specjaliści i technicy do działu oczyszczalni ścieków, operatorzy maszyn, technicy utrzymania ruchu, a także pracownicy laboratorium.

Docelowe zatrudnienie w nowej fabryce wyniesie około 500 osób. Działania rekrutacyjne prowadzone są głównie wśród lokalnej społeczności.

Produkcja w nowym zakładzie

W nowym zakładzie PepsiCo w Środzie Śląskiej z ziemniaków będą produkowane chipsy Lay's, Lay’s Oven Baked, a z kukurydzy nachosy Doritos. Produkty te trafią do ponad 20 europejskich krajów.

Obecnie PepsiCo Polska na stałe współpracuje z 80 gospodarstwami dostarczającymi ziemniaki produkowane w 100% w sposób zrównoważony na obszarze 5800 hektarów.

Dzięki powstaniu nowej fabryki, PepsiCo nawiąże współpracę z kilkunastoma kolejnymi polskimi gospodarstwami, także 
w regionie, oferując im wsparcie w modernizacji środków produkcji oraz technik upraw.


Fot: mat. prasowe

Reklama