Gdy zastanawiam się nad winem, które poleciłbym na upalne, wakacyjne dni, bez wahania kieruję się w stronę bąbelków. Lekkość win musujących oraz niska zawartość alkoholu doskonale sprawdzają się w takich warunkach. Swoją uwagę zwracam szczególnie w kierunku Włoch, czyli w stronę prosecco. Jest ono wręcz stworzone do popijania w wakacje. Jest esencją luzu i umiłowania życia! Ponadto prosecco jest lekkie, orzeźwiające, cudownie owocowe, po prostu pyszne! Daje nam więc wszystko to, czego oczekujemy będąc na wakacjach.
Kilka nieznannych faktów o prosecco
1. Prosecco to włoskie białe wino musujące (spumante), rzadziej lekko musujące (frizzante) zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne wytwarzane w regionach: Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska.
2. Glera jest głównym, ale nie jedynym szczepem winogron dozwolonym w produkcji prosecco. Możliwe jest dodanie maksymalnie do 15% innych odmian winogron. Należą do nich m.in. lokalne szczepy o nazwie bianchetta, verdiso czy perera.
3. Istnieje różowe prosecco – tworzy się je poprzez zmieszanie 10-15 % czerwonego wina ze szczepu pinot nero z winem wytworzonym z odmiany glera.
4. Prosecco jest produkowane tzw. metodą Charmata – w odróżnieniu od metody szampańskiej, druga fermentacja nie zachodzi w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych.
5. Prosecco powinno być serwowane w temperaturze ok. 6-8 stopni Celsjusza.
6. Najbardziej popularne ze względu na zawartość cukru prosecco to:
- extra brut (0-6 g/l)
- brut (12 g/l)
- extra dry (12-17 g/l)
- dry (17-32 g/l)
7. Prosecco można podzielić ze względu na stopień musowania wina:
- spumate (jest mocniej musujące i zamykane klasycznym korkiem)
- frizzante (oznacza wino lekko musujące, może być zamykane kapslem)
8. Istnieje różna klasyfikacja jakościowa prosecco ze względu na miejsce uprawy winogron:
- Prosecco DOC
- Prosecco Trieste DOC i Prosecco Treviso DOC
- Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
- Asolo Prosecco Superiore DOCG
- Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG
- Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
Kiedy i jak pić prosecco?
Ogródki restauracyjne, imprezy plenerowe czy spotkania ze znajomymi – wszystkie te miejsca wypełnione są prosecco, co tylko obrazuje, że Polacy pokochali włoskie bąbelki.
Wakacje to również czas, w którym najchętniej sięgamy po lekkie i orzeźwiające koktajle. W tej kategorii również króluje prosecco. Gwałtownie rozwijający się trend miksologii barmańskiej spowodował, że wino to przestało być kojarzone jedynie z noworocznym toastem i jest postrzegane w zupełnie nowy sposób.
Ulubione wino musujące Polaków – Mionetto Prosecco – można zatem zaserwować w formie stylowego koktajlu. Zachęcam do takich eksperymentów zwłaszcza w upalne dni! Szczególnej uwadze polecam połączenie prosecco ze świeżym sokiem pomarańczowym (Mimoza) lub musem brzoskwiniowym (Bellini). Niezwykle ciekawy i wyjątkowo pyszny (zresztą, mój ulubiony) jest również koktajl o nazwie Hugo (to połączenie prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu, wody, limonki i liści mięty).
Wakacje to bez wątpienia czas wyjazdów plenerowych i spotkań w gronie najbliższych na łonie natury. Warto zatem na takie spotkania zabrać ze sobą butelkę prosecco. Mionetto na takie okazje przygotowało niezwykle poręczne butelki o pojemność 0,2 l oraz 0,375 l. Małe formaty opakowań to z jednej strony dynamicznie rozwijający się trend światowy, z drugiej zaś praktyczna opcja, idealna na wakacyjne wyprawy.
Materiał powstał we współpracy z Henkell Freixenet Polska - dystrybutorem Mionetto Prosecco.
fot. materiały prasowe