Groźna bakteria w kanapce Tomcio Paluch. Żabka wycofuje produkt

Groźna bakteria w kanapce Tomcio Paluch. Żabka wycofuje produkt

W piątek 29 lipca br. Żabka poinformowała o wycofaniu ze sklepów jednej z popularnych kanapek. Może występować w nich bakteria  wywołująca listeriozę, chorobę groźną m.in. dla kobiet w ciąży czy osób starszych.

"W związku z informacją otrzymaną od dostawcy, dotyczącą możliwości wystąpienia bakterii Listeria Monocytogenes w produkcie: 12009349 BAGIETKA GRILLOWA TOMCIO PALUCH 230G, jesteśmy zobligowani do wycofania wyżej wymienionego asortymentu" – przekazała w komunikacie Żabka.

Jak sprawdzić, czy zjadłeś potencjalnie zakażony produkt?

Według informacji przekazanych przez Żabkę, możliwość wystąpienia bakterii dotyczy kanapek oznakowanych kodem EAN 8586015136252 oraz terminami do spożycia: 29.07.2022, 31.07.2022, 01.08.2022.

Najprostszym sposobem na sprawdzenie, czy mieliśmy do czynienia z tą partią jest spojrzenie na opakowanie bagietki. Jeżeli to wylądowało już w śmietniku, warto wziąć pod uwagę datę przydatności, w której mógł mieścić się produkt. Z większym prawdopodobieństwem bagietki Tomcio Paluch zakupione w terminie od 29 lipca do 1 sierpnia, miały właśnie takie daty przydatności.

Jak przekazuje Żabka, produkt może być niebezpieczny dla zdrowia konsumentów. Sieć apeluje o niespożywanie i wyrzucenie zakupionych Bagietek Tomcio Paluch 230 g lub zwrot ich do sklepu, w którym dokonano zakupu.

Jakie objawy wywołuje bakteria Listeria Monocytogenes?

Bakteria Listeria Monocytogenes wywołuje u ludzi listeriozę. Jak podaje medonet.pl, zachorowalność na tę chorobę jest niska, wynosi 0,7 zachorowań na 100 000 osób. Największą szansę zakażenia mają osoby o osłabionej odporności, osoby starsze, nowodki czy kobiety w ciąży. Jak podaje serwis, "Najczęstszą formą zakażenia u osób z obniżoną odpornością jest posocznica listeriozowa, a w następnej kolejności – zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu".

Wśród objawów, które wywołuje liserioza znajdują, według serwisu poradnikzdrowie.pl, m.in. wysoka gorączka, bóle stawów, wymioty, biegunka. Objawy występuję od 4 godzin do kilku dni po zjedzeniu zakażonego jedzenia.


Foto: mat. własne redakcji