Rynek przekąsek przekroczył wartość 17,5 mld zł. Sporo namieszała pandemia

Rynek przekąsek przekroczył wartość 17,5 mld zł. Sporo namieszała pandemia

Małe, poręczne, do dzielenia się, dodające energii, zastępujące posiłek czy mające pozytywny wpływ na organizm – świat przekąsek oferuje wiele wariantów i możliwości. A konsumenci chętnie z nich korzystają. W końcu każdy pretekst jest dobry, aby przekąsić coś pysznego.

Według danych NielsenIQ za okres kwiecień 2020 – marzec 2021 roku rynek przekąsek wart był 17,6 mld zł. Z czego przewagę w całej kategorii uzyskały przekąski słodkie, osiągając prawie 72% udziału w tej kategorii, z kolei warianty słone ponad 28%.

Pandemia zmieniła wybory konsumentów

Poprzedni rok rządził się swoimi prawami, pandemia wpłynęła na zmiany w wyborze przekąsek. Na popularności nieco straciły warianty impulsowe. Z danych NielsenIQ wynika, że w marcu 2021 roku w przypadku batonów wyjątkowe wzrosty sprzedaży (45%) odnotowały wielopaki. Z kolei produkty pojedyncze odnotowały delikatne spadki wynoszące ok. 3,9%.

Okres pandemii spowodował spowolnienie wzrostu kategorii przekąskowych. Według danych NielsenIQ w okresie przedpandemicznym kategorie słone odnotowywały prawie 12% wzrost sprzedaży, zaś w okresie pandemii wzrost był prawie o połowę mniejszy wynosząc 6,7%. Z kolei rynek słodyczy odnotował spadek. O ile przed pandemią rósł rocznie 5,8% to w trakcie pandemii odnotował spadek na poziomie 1,6%.

Przegląd rynku przekąsek

Rynek słodyczy jest różnorodny. Główne kategorie według NielsenIQ na rynku słodyczy to ciastka 19,5%, czekolady 17,4% i praliny 16,7%. Z kolei na rynku przekąsek słonych dominują chipsy i popcorn osiągając 57,2% udziałów, orzechy i nasiona 30,6% oraz słone przekąski, pod którymi kryją się słone paluszki, krakersy i precelki – 12,3%.

W poprzednim roku największym wzrostem sprzedaży charakteryzowały się tzw. "bite size", czyli drobne przekąski. Kategoria odnotowała wzrost na poziomie ponad 15%. Na drugim miejscu znajdują się orzechy i nasiona z 14% wzrostem sprzedaży. Na kolejnym miejscu znalazły się takie kategorie jak chałwa i sezamki, chipsy i popcorn czy czekolady w tabliczkach osiągając ok. 5% wzrostu sprzedaży.

Jeśli chodzi o czekolady, kategoria wzrost głównie zawdzięcza wariantom mlecznym, które wzrosły o 2,6%, jak również czekoladom gorzkim (3,1%) i białym (38,7%). W kategorii batonów najdynamiczniej rozwijającą się kategorią w badanym okresie są produkty lodówkowe, które wzrosły o 5,1%.

Rośnie znaczenie marek własnych i przekąsek BIO

W całym koszyku przekąsek mocną pozycję zajmują produkty marek własnych. Według NielsenIQ w porównaniu do roku wcześniejszego ich udział wzrósł o 9%. Podczas gdy w tym samym czasie produkty markowe odnotowały spadek sprzedaży o 1,5%.

W koszyku przekąsek obserwowany jest także wzrost sprzedaży przekąsek BIO o 6,5%. Ponadto w tej grupie wzrost sprzedaży o ponad 23,1% odnotowały produkty BIO marek własnych.

Za sprzedaż przekąsek najczęściej odpowiedzialne są duże formaty sklepów – 66%, z czego dyskonty (41,3%), supermarkety (16,6%), hipermarkety (8,3%). Sklepy małoformatowe odpowiadają za 33,8% wartości sprzedaży tej kategorii.

Nawyki żywieniowe konsumentów: Przekąska stałym elementem dnia

Małe szybkie przekąski już na stałe wpisały się w jadłospis wielu osób. Wyniki sondażu konsumenckiego opisanego w raporcie przygotowanym na zlecenie Mondelez International "State of Snacking"[1] z 2021 r. wskazują, że 64% dorosłych na całym świecie woli jeść wiele małych posiłków w ciągu dnia niż kilka dużych (wzrost o 5% w porównaniu z wynikami z 2019 r.). Ta popularna preferencja do podjadania rośnie wśród młodszych pokoleń, a 75% osób z pokolenia Z zastępuje co najmniej jeden posiłek każdego dnia przekąską.

Sama definicja przekąski ewoluowała w ciągu ostatnich 3 lat. 80% konsumentów na całym świecie przyznaje, że obecnie obejmuje ona więcej lub różne rodzaje żywności, okazje do jedzenia oraz inne elementy.

Podjadanie lekiem na niepokój?

Zagłębiając się w wyniki, według ankiety 82% stwierdziło, że "przekąski służyły im różnym celom na różnych etapach życia". Konsumenci z pokolenia Z potwierdzili, że są bardziej skłonni do przekąsek, aby złagodzić niepokój (86% w porównaniu do 76% wszystkich konsumentów) i nudę (79% w porównaniu do 69% wszystkich konsumentów), podczas gdy milenialsi, aby zaspokoić swoje potrzeby żywieniowe (85% vs 78%). Z kolei generacja X najczęściej szuka w przekąskach pocieszenia (85% vs 82%)[2].

Jak komentuje Marcin Dobrock, dyrektor zarządzający w Mondelez Polska i kraje bałtyckie, raport "State of Snacking" wskazuje, że definicja przekąsek obejmuje więcej rodzajów żywności oraz okazji do konsumpcji.

Szczególnie pandemia znacznie wpłynęła na podejście konsumentów do przekąsek. Coraz więcej osób stawia na świadome wybory żywieniowe i zwraca większą uwagę na wartości odżywcze spożywanych produktów.

Marcin Dobrock, dyrektor zarządzający w Mondelez Polska i kraje bałtyckie

Marcin Dobrock zaznacza, że zwyczaje konsumentów wskazują, że zarówno zaspokojenie potrzeb żywieniowych, jak i sprawianie sobie drobnych przyjemności jest dla nich ważne. "Dlatego nadal chcemy zachęcać naszych konsumentów do większej uważności, jeśli chodzi o ich codzienne nawyki żywieniowe, oferując im produkty, które spożywane dla przyjemności, mogą być także częścią zrównoważonego stylu życia” – dodaje.


Foto: wiadomoscispozywcze.pl

[1] Ankieta została przeprowadzona online przez The Harris Poll na zlecenie Mondelēz International w dniach 5–27 października 2021 r. wśród 3055 osób dorosłych na całym świecie w wieku 18 lat i starszych
[2] https://www.foodbusinessnews.net/articles/20526-sizing-up-snacking-trends

Reklama