Od początku roku cukier podrożał o blisko 40%. Gdzie cena rośnie najszybciej?

Od początku roku cukier podrożał o blisko 40%. Gdzie cena rośnie najszybciej?

W ostatnim czasie problemy z dostępnością cukru, zmusiły wiele sieci handlowych do reglamentowania towaru. Jak pokazuje badanie, nie tylko puste półki są problemem konsumentów. Rośnie także cena cukru.

Ile kosztuje cukier? Jego cena ciągle rośnie

Podczas pierwszych 6 miesięcy roku ceny cukru wzrosły średnio o ponad 37% – wskazuje badanie Hiper-Com Poland i UCE RESEARCH przeprowadzone dla Business Insider Polska. W samym tylko czerwcu produkt ten podrożał o ponad 44%. Takie wyniki pokazuje analiza cen w ponad 15 tys. sklepów należąych do 33 sieci.

Jak podaje portal, w kwietniu 2021 roku cena kilograma cukru w sklepach nie przekraczała 2,50 zł. Obecnie mamy już do czynienia ze średnią kwotą zbliżającą się do 4 zł. Przypomnijmy, że w lipcu br. za opakowanie cukru w Biedronce trzeba wydać 3,49 zł. Natomiast w Carrefourze produkt marki własnej kosztuje już 4,49 zł.

Gdzie cukier drożeje najszybciej?

W których regionach Polski podwyżki cen cukru są szczególnie mocno dotkliwe? Jak podaje Business Insider Polska za badaniem, "cukrową wyspą" jest województwo lubuskie. Cukier w tym regione podrożał aż o 42,3%. To najwyższy wynik na zachodzie kraju.

Kolejne miejsca pod względem wzrostu cen cukru zajmują kolejno: województwo podlaskie (+42%) oraz warmińsko-mazurskie i świętokrzyskie (oba po +41,2%).

Najniższe wzrosty cen cukru odnotowano z kolei w Wielkopolsce, na Dolnym Śląsku i Pomorzu Zachodnim, gdzie nie przekracza on 35%.

Czy cena cukru będzie jeszcze wyższa?

Według ekspertki z Hiper-Com Poland, Julity A. Pryzmot ceny cukru póki co się nie zatrzymają – podaje Business Insider Polska. Wśród czynników, które na to wpływają znajduje się m.in. wojna w Ukrainie i sankcje nałożone na Rosję i Białoruś. "Przez to rosną ceny nawozów, co w zasadniczy sposób przenosi się na wzrost kosztów upraw" – komentuje. 

Kolejnym czynnikiem jest sytuacja na polskim rynku rolnym, gdzie plantatorzy odczuwają wzrost kosztów produkcji buraków. Do tego dochodzi spadek atrakcyjności produkcji samego buraka wobec innych alternatywnych upraw" – dodaje, cytowana przez portal, ekspertka.

Oczywiście w wyliczance powodów wzrostu cen, nie może zabraknąć galopujących cen surowców energetycznych oraz rosnących kosztów prowadzenia działalności. "To w połączeniu z powyższymi czynnikami może doprowadzić w II półroczu br. do dalszego wzrostu cen cukru w sklepach" – przyznaje Julita Z. Pryzmot.


Foto: StockAdobe(volff)