Mrożona kawa jest niewątpliwie jednym z najsmaczniejszych sposobów na orzeźwienie w lato. Co w sezonowym menu oferuje Starbucks?
Dla miłośników kawy nadszedł sezon na schłodzone wersje ulubionych napojów. W aktualnej ofercie Starbucks znajdziemy szeroki wybór zimnych, mrożonych czy też zblendowanych z lodem napojów na bazie espresso. Bez wątpienia jedną z bardziej fascynujących rzeczy w kawie jest ilość sposobów na jakie można ją przyrządzić. Czym zatem różnią się od siebie poszczególne rodzaje kaw na zimno?
Letnie menu w Starbucks. Jak przygotowywana jest mrożona kawa?
Kawa mrożona, dostępna w Starbucks w wielu wariantach, najpierw parzona jest na gorąco, a następnie schładzana lodem. Proces ten sprawia, że jej smak nabiera idealnej równowagi pomiędzy słodyczą a kwasowością. Na gości kawiarni czeka pełna paleta mrożonych kompozycji, od innowacyjnego Iced Brown Sugar Oat Shaken Espresso, którego bazę stanowi delikatny napój owsiany, po klasykę w postaci wzmocnionego Iced Americano. Fani subtelnych smaków mogą spróbować zimnych wersji Caffe Latte, Mocha czy Macchiato. Każdy napój zawierający mleko dostępny jest również w wersji roślinnej.

Całkowicie inną metodą przygotowywana jest kawa Cold Brew – zmielone ziarna zalewamy zimną wodą i zostawiamy na około 20 h. Charakteryzuje ją niższa kwasowość oraz łagodniejszy, niż w przypadku tradycyjnie parzonej kawy, smak. Oprócz podstawowej wersji Cold Brew, w Starbucks skosztować możemy również Cold Brew Latte z dodatkiem mleka, a w tegorocznej ofercie pojawiła się również słodsza wersja – Salted Caramel Cream Cold Brew.
Frappuccino® w Starbucks. Jakie nowości znajdziemy w menu w 2022 roku?
Podczas letniej beztroski nie może również zabraknąć flagowego wakacyjnego napoju, dostępnego wyłącznie w kawiarniach Starbucks. Mowa oczywiście o Frappuccino® Blended Beverage! Ten kultowy napój blendowany z kostkami lodu, goście kawiarni mogą skosztować w wersji kawowej oraz bezkofeinowej.
W ofercie Strabucks znajdziemy wiele wariantów smakowych napoju, jak na przykład Caramel Frappuccino®, Strawberries & Cream Frappuccino® czy Chocolate Cream Frappuccino®.
Tego lata nie mogło też zabraknąć nowości. Tym razem do oferty dołączyły wyjątkowe, urzekające kolorem Passionfruit Raspberry Frappucciono® Blended Beverage o egzotycznym smaku marakui oraz Banana Split Frappuccino® Blended Beverage z nutą karmelizowanego banana.
Kawa mrożona na wynos
Każdą z dostępnych w Starbucks kaw możemy zabrać ze sobą na wynos, również we własnym kubku. Pragnąc wspierać dobre nawyki wśród miłośników kawy marka od początku swojej działalności w Polsce oferuje zniżkę w wysokości 1 zł na dowolny napój zamówiony do własnego kubka.
Gościom, którzy jeszcze takiego nie posiadają, sieć oferuje ich szeroki wybór – w najróżniejszych kolorach i wzorach. Kubki czy butelki Starbucks idealnie sprawdzą się podczas wakacyjnych podróży, utrzymując odpowiednią temperaturę naszego napoju.
Jak zrobić kawę ze Starbucks w domowych warunkach?
Osoby, które chcą delektować się ulubionym napojem nie tylko w kawiarni, ale również przebywając na wakacjach z dala od miejskiego zgiełku, Starbucks zachęca do eksperymentowania z kawami na zimno w warunkach domowych.
Klasyczną Cold Brew można przygotować samemu. Zmielone ziarna kawy zalewa się filtrowaną wodą i zostawia do momentu aż kawa się "zaparzy". Czy to może się udać? Tak! To czego nie zrobi temperatura wody, zrobi czas.
Proporcje do uzyskania idealnego napoju to 35 g kawy na 500 ml zimnej filtrowanej wody. Czas macerowania to 18 do 24 godzin. Tak przygotowane Cold Brew możemy trzymać w lodówce nawet przez 2 - 3 dni.
Do jego przygotowania idealnie sprawdzą się kawy średnio i jasno palone, takie jak dostępne w kawiarniach Starbucks odmiany Kenya, Guatemala, czy Blond Espresso Roast. Napój można jeszcze urozmaicić dodając do niego sezonowe owoce.
Przepis na Espresso Tonic ze Starbucks
Inną propozycją, którą warto wypróbować w domu jest Espresso Tonic. Do jego wykonania potrzebne będą tonic i lód, które należy zalać przygotowanym wcześniej naparem – najlepiej z ziaren Kenya lub Ethiopia.
Jako owocowy dodatek świetnie sprawdzą się tutaj pomarańcza, grejpfrut lub cytryna. Klasyczne espresso wykorzystać można również do przyrządzenia domowego Frappuccino.
Dwa szoty kawy należy zblendować z lodem, bananem, zimnym mlekiem lub jego roślinnym zamiennikiem. Napój można wykończyć bitą śmietaną i oprószyć ulubioną czekoladą. Gotowe! Zapowiada się naprawdę smakowite lato!
Źródło: inf. prasowa
Fot.