Produkty wege coraz bardziej popularne – co 10. osoba nie je mięsa

Produkty wege coraz bardziej popularne – co 10. osoba nie je mięsa

Letnie popołudnia i wieczory nastrajają do spotkań przy grillu, na którym coraz częściej zamiast kiełbaski i karkówki goszczą warzywne dania. Ostatnie kilka lat pokazuje, że trend ten jest bardzo silny, również w Polsce. Okazuje się, że ograniczamy ilość spożywanego mięsa ze względów zdrowotnych oraz klimatycznych. Najwyraźniej widać to wśród młodych Polaków. Według Atlasu Mięsa, 44% zmniejsza jego spożycie[1].

Organizacja RoślinnieJemy podaje natomiast, że niemal co 10. osoba nie je mięsa wcale[2]! Odpowiadając na potrzeby osób, które całkowicie lub częściowo eliminują je z diety, ale nie chcą rezygnować z ulubionych potraw, The Vegetarian Butcher stworzył rewolucyjne produkty określane mianem „mięsa” przyszłości.

Międzynarodowa marka oferuje roślinne mięso dobrze naśladujące to zwierzęce pod względem smaku i tekstury – do złudzenia przypomina kawałki wołowiny, kurczaka i wieprzowiny. Co więcej, generalnie produkty The Vegetarian Butcher zawierają mniej tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych (SAFA) w porównaniu do mięsa zwierzęcego, oraz są dodatkowo wzbogacane w żelazo i witaminę B12. Z The Vegetarian Butcher przekonasz się, że ograniczenie spożycia mięsa zwierzęcego wcale nie musi być wyzwaniem! Rozsmakuj się w pysznym soczystym mięsie… roślinnym!

Roślinny burger z grilla?

Tak, to możliwe i proste! Jeśli chcesz przygotować imprezę w roślinnym klimacie, znajdziesz tu garść inspiracji na pyszne posiłki. Już dziś zaproś do swojej kuchni warzywa, owoce, a także ulubione mięsne klasyki w nowej, roślinnej odsłonie i zorganizuj grilla bez wyrzeczeń. Rozsmakuj się w soczystych burgerach, aromatycznych szaszłykach i chrupiących nuggetsach od The Vegetarian Butcher – będzie grillowo, skwiercząco i bardzo smacznie, tak jak lubisz!

Roślinnie? Tak można grillować!

Roślinne mięso od The Vegetarian Butcher nie tylko smakuje jak zwierzęce, ale też skwierczy na grillu i uwodzi idealną teksturą oraz grillowym smakiem. Jest smaczne i soczyste. Unbelievabull burger to kwintesencja burgera, który serwowany na przykład z rukolą i pesto w chrupiącej ciabacie po prostu rozpływa się w ustach.


Fot. mat. prasowe

[1] Najwyraźniej widać to wśród młodych Polaków. Według „Atlasu Mięsa", będącego zbiorem aktualnych danych i faktów dotyczących konsumpcji, produkcji, przetwórstwa i handlu mięsem, aż 44% osób w wieku 15-29 lat zmniejsza jego spożycie. Natomiast 8% z nich jest na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. W grupie osób 18-24 lata 10% w ogóle nie je mięsa. Źródło: https://pl.boell.org/sites/default/files/2022-02/Atlas%20mi%C4%99sa.pdf
[2] https://www.horecatrends.pl/trendy/119/dzis_dzien_wegetarian_producenci
_zywnosci_i_fast_foody_coraz_bardziej_roslinni,10373.html