Sezon letni to już tradycyjnie czas domowych przetworów. Według badania Kantar, przygotowuje je już ponad połowa Polaków. Jednak sytuacja na rynku nie pozostawia złudzeń. Ceny rosną i konsumenci odczują to także "zamykając smaki lata" w słoiku.
Domowe przetwory to nie tylko wyrób wysokiej jakości dający pewność, że jest zrobiony z tego co najlepsze, ale też sposób na wspólne spędzanie czasu, ponieważ możemy je przygotować razem z rodziną. Jak wygląda obecna oferta? Co jest niezbędne, by przygotować w domowych warunkach pyszny dżem?
Jak wynika z badań Kantar w domach ponad połowy Polaków (51%) przyrządza się domowe przetwory. W co trzecim domu kisimy, a w co piątym robimy dżemy, konfitury (21%), kompoty i soki. W co ósmym gospodarstwie domowym (13%) zamrażamy. To najprostsza metoda utrwalania większości owoców i warzyw. Warto o niej pamiętać w okresie letnim. W szczycie sezonu świeże owoce są najtańsze i najlepsze w smaku[1].
Cukier na paragonie: wzrost cen
Wraz z początkiem lata na rynku pojawiają się sezonowe owoce, choć te pierwsze dostępne były już w maju. Niektórymi z nich można cieszyć się przez kilka miesięcy, inne już po paru tygodniach znikają. Ale ich smak można zatrzymać na dłużej. Soki, kompoty, dżemy, powidła, konfitury to sposoby na to, aby radość z darów lata trwała przez cały rok. Do ich sporządzania oprócz owoców nie potrzeba wielu składników: cukier biały, żelujący, czasem przyprawy jak np. cynamon. Jak wygląda oferta sklepów w tym zakresie? Które produkty konsumenci wybierają najczęściej? Sprawdzamy dane CMR z małoformatowych sklepów do 300 mkw.
Niestety wydaje się, że tradycja przygotowywania domowych przetworów maleje. Wolumen sprzedaży cukru w sklepach małoformatowych spadł o około 12% w roku 2021 w porównaniu do 2020. Jak zauważa ekspert CMR, wpływ na spadek sprzedaży mógł mieć wzrost cen. Przeciętna cena za opakowanie w 2021 roku wzrosła o około 10%, jednocześnie nie zmieniła się średnia waga opakowania.
Pomimo spadków sprzedaży i wzrostów cen – cukier to nadal powszechny produkt. Wersja najbardziej popularna: cukier biały dostępny jest w 9 na 10 sklepów. Natomiast dystrybucja numeryczna w sklepach małoformatowych do 300 mkw. dla cukru trzcinowego wynosi nieco mniej niż 50%. Z powyższymi wysokimi wskaźnikami nie współgra "szerokość półki". W standardowym sklepie do 300 mkw. konsument znajdzie jedynie około 2 warianty cukru białego i półtora trzcinowego.
Cukry żelujące – szczyt sprzedaży przez 4 miesiące
Część konsumentów woli dżemy czy konfitury o bardziej stałej konsystencji, aby takie uzyskać warto skorzystać z cukru żelującego. W porównaniu do białego – ten rodzaj cukru charakteryzuje się dużo wyższą sezonowością. Biorąc pod uwagę wąską "specjalizację" tego produktu sytuacja ta nie jest zaskakująca.
Taki sezonowy produkt charakteryzuje się również wysokim zróżnicowaniem dostępności w poszczególnych okresach roku. W czasie lata ponad połowa sklepów oferuje cukier żelujący, a w pozostałych miesiącach dystrybucja numeryczna spada do kilku procent.
W sezonie nie tylko łatwiej znaleźć ten rodzaj cukru, ale również wybór jest większy. Jak podaje CMR – w lipcu w przeciętnym sklepie małoformatowym do 300 mkw. średnio dostępne są około 2-3 warianty. W miesiącach zimowych znajdziemy 1 wariant. Tego rodzaju produkty kupowane są przeważnie w małych opakowaniach kilkudziesięciogramowych. Nie dziwi zatem fakt, że w sezonie konsument kupuje średnio około 3 opakowania. A w roku 2021 za jedno płacił mniej niż 4 złote.
To może się przydać: przyprawy do przetworów
Dla części konsumentów smak samych owoców jest niewystarczający, dlatego przygotowując przetwory owocowe dodają do nich różnego rodzaju przyprawy. Jedną z nich jest cynamon. Chyba najczęściej dodawany do jabłek. Wprawdzie niektóre gatunki pojawiają się już w lipcu, jednak ten owoc kojarzy się bardziej z końcem lata i początkiem jesieni. I taka jest również sezonowość sprzedaży cynamonu. Jego sprzedaż rośnie już w sierpniu, aby osiągnąć szczyt w październiku. Również grudzień jest bardzo dobrym okresem dla producentów cynamonu, jednak wówczas wykorzystywany jest on do innych celów niż przetwory domowe.
Czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień – to cztery miesiące w roku charakteryzujące się wzrostami sprzedaży asortymentu niezbędnego do przygotowania różnego rodzaju przetworów. W dobie rosnących cen wielu Polaków w ten sposób może szukać oszczędności. W tym czasie do koszyków zakupowych częściej trafiają produkty takie jak cukier, cukir żelujący czy przyprawy.
Fot. StockAdobe(denio109)
[1] źródło: Kantar Public, lipiec 2021, Sondaż zrealizowany dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw