Kraft Heinz: Mocno inwestujemy w trend produktów roślinnych

Kraft Heinz: Mocno inwestujemy w trend produktów roślinnych

Już 2/3 Polaków i Polek co najmniej raz w miesiącu sięga po dania wegetariańskie. Powiększa się także oferta produktów wege na sklepowych półkach. O tym, w jaki sposób odpowiada na ten trend Kraft Heinz opowiada Marta Pilczuk, dyrektor zarządzającą Kraft Heinz.

Kraft Heinz ogłosił, że planuje obniżenie swojego śladu środowiskowego o połowę do 2030 roku, a do 2050 chcecie Państwo osiągnąć cel net-zero. Jakie inicjatywy stosujecie aby to osiągnąć? Jakie problemy mogą się pojawić?

Drogę w stronę zrównoważonego rozwoju rozpoczęliśmy 10 czy 15 lat temu. Jako Kraft Heinz po pierwsze skupiamy się na współpracy z naszymi dostawcami. Przez lata produkujemy nasiona pomidora, a także inwestujemy w edukację rolników i współpracę z dostawcami oraz producentami pomidora w różnych regionach, a także bardzo mocno skupiamy się na rozwoju nowych rynków czy nowych miejsc, gdzie ten pomidor będzie produkowany. Współpraca w całym łańcuchu dostaw jest niezmiernie istotna, szczególnie jeżeli chodzi o produkty rolne.

Drugą kwestią są opakowania. Zainwestowaliśmy w różnego rodzaju technologie, aby być w stanie produkować opakowania, które nadają się do recyklingu albo zawierające recyklat. Świetnym przykładem jest fakt, że w tym roku udało nam się nasz keczup Pudliszki wyprodukować w pełni recyklowanej butelce razem z nakrętką. Natomiast to była podróż, która zajęła nam prawie 2 lata, abyśmy byli w stanie od strony technologicznej, ale również zabezpieczenia potrzebnych nam surowców być w stanie to dostarczać.

W następnych krokach braku dostępności pewnego rodzaju produktów może się okazać, że krótkoterminowo będziemy musieli szukać innych rozwiązań, aby być w stanie zapewnić produkt konsumentowi. Z drugiej strony to nie zmienia naszej długoterminowej strategii, naszego zaangażowania w ten temat oraz naszych wszystkich wartości, które za tym idą. To będzie balans między dostępnością produktu i może krótkoterminowym korzystaniem z innego rodzaju surowców czy opakowań, ale długoterminowo te cele się nie zmieniają.

Dalsza część wywiadu pod materiałem wideo

Nielsen potwierdza, że w 2021 roku rynek produktów roślinnych zanotował wzrost o 29,5%. 7% Polaków w wieku 18-29 lat to wegetarianie, 1% weganie, a 2/3 Polaków i Polek sięga po dania 100% roślinne regularnie, czyli co najmniej raz w miesiącu. Jak Państwo sobie z tym trendem radzą? Keczup bowiem w świadomości wielu Polaków jest mocno związany z produktami mięsnymi.

Bardzo mocno inwestujemy w trend, szczególnie pod marką Heinz, tak by udało nam się również wylaunchować na rynkach Europy Zachodniej hamburgery pochodzące z fasoli, jako że fasola Heinz jest jednym z naszych głównych produktów, szczególnie w Wielkiej Brytanii.

Mamy nasz dział r&d, ale także współpracujemy ze startupami czy mniejszymi firmami, aby rozwijać cały range produktów wegańskich czy wegetariańskich, które są w tym momencie niedostępne jeszcze na rynku polskim. Większość naszych sosów również jest wegetariańska, chociażby keczup. Czy widzimy tutaj jakiś konflikt? Nie do końca. Keczup czy sosy świetnie pasują zarówno do burgera mięsnego, jak i roślinnego.

Marka Pudliszki wprowadziła do swojego portfolio zieloną kategorię. Do dań bezmięsnych dołączyły bezmięsne zamienniki, odpowiednie dla wegetarian. Jak polscy konsumenci zareagowali na dania wege w Państwa ofercie? Czy planujecie Państwo rozszerzanie tych kategorii?

Planujemy, natomiast bardziej pod marką Heinz niż Pudliszki. Konsumenci rewelacyjnie zareagowali na nowy produkt. Sprzedaje się on bardzo dobrze, natomiast to jest inna docelowa grupa konsumentów niż ci, którzy kupują nasze klasyczne dania mięsne. Mamy również bardzo pozytywny feedback od konsumentów.

Obecnie zwiększyliśmy również ilość wariantów w ofercie – zaczęliśmy z czterema produktami, a w tym momencie mamy ich sześć. Nasze podejście do innowacji czy wprowadzania nowych produktów opiera się na "test and learn", czyli wprowadziliśmy cztery smaki, uczymy się jak konsument na nie reaguje i następnie albo rozszerzamy portfolio, albo je zmniejszamy, albo wchodzimy w innego rodzaju produkty, w zależności od tego jaki feedback dostajemy od konsumentów.

Dalsza część wywiadu pod materiałem wideo

Czy może Pani zdradzić plany czy coś z tego ogromnego asortymentu produktów i marek grupy Kraft Heinz planujecie zaimplementować w Polsce?

Planujemy w ciągu następnych 18 miesięcy rozszerzać nasz portfel Heinza. W tym momencie mamy bardzo szeroki asortyment, który rozbudowujemy w Europie Zachodniej, jeżeli chodzi o dania wegetariańskie i wegańskie. Widzimy, że marka Heinz bardzo dobrze pasowałaby do tego rynku.


Fot. Marta Pilczuk, dyrektor zarządzającą Kraft Heinz (mat. własne redakcji)