Spożycie owoców jagodowych rośnie dzięki rosnącej świadomości ich walorów. Obecnie rynek poszerza się o gatunki mniej znane, wśród których prym wiedzie rokitnik zwyczajny.
Zainteresowanie rokitnikiem wzrosło w czasach po pandemii u producentów i u konsumentów. Badania Kantar lokują rokitnik w trójce najbardziej oczekiwanych gatunków 2022 roku.
Rokitnik wśród polskich superowoców
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, w ramach regularnych badań konsumpcji, zapytał o to, które z mniej znanych owoców i warzyw, uprawianych w naszym kraju, Polacy chcieliby spróbować w 2022 roku? Chęć spróbowania produktów z rokitnika zadeklarowało aż 11% Polaków, dokładnie 3 553 711 osób. Wśród owoców większe zainteresowanie odnotowały tylko promowane od lat jagoda kamczacka i polskie minikiwi.
7 faktów o rokitniku
Rokitnik zwyczajny to roślina o ogromnych walorach – przyznaje Stanisław Trzonkowski, jeden z najbardziej doświadczonych plantatorów rokitnika, Gospodarstwo Ogrodnicze w Sokółce. Jak dodaje, jego owoce, liście oraz pędy są bogate w różne bioaktywne składniki zdrowotne i odżywcze. "Wszystkie te związki mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka" – zauważa.
- Rokitnik to skarbnica ponad 190 związków prozdrowotnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego w tym witaminy (B,C,F,K,P,A,D,E), antocyjany, flawonoidy, kwasy tłuszczowe.
- Rokitnik to wysoka zawartość witaminy C, a brak w owocach enzymu ascorbinazy sprawia że nie następuje jej utrata w procesach obróbki termicznej.
- Rokitnik to najsilniejsza i naturalna tarcza antynowotworowa, oparta o dysmutazę nadtlenkową – najsilniejszy znany antyoksydant (rokitnik zawiera jej 4-krotnie więcej niż kolejny żeń-szeń)
- Rokitnik to czyste złoto wśród owoców, już stara chińska mądrość głosi: jedz rokitnik, a twoja krew będzie uzdrowiona.
- Rokitnik to zanany już w starożytności naturalny lek na wiele schorzeń i w leczeniu ran, u ludzi jak i zwierząt.
- Rokitnik to nie tyle "bomba witaminowa", bardziej cała żywa apteka. Właściwości lecznicze posiadają bowiem nie tylko owoce ale również liście i kora tej rośliny.
- Gatunek ten jest w naszym kraju znany od dawna, ale obecnie przeżywa renesans. Perspektyw rozwoju uprawy rokitnika są bardzo obiecujące.
Owoce rokitnika, olej z jego nasion, a także miąższ oraz liście i pędy zawierają rzeczywiście wiele bioaktywnych związków. Są wśród nich witaminy: A, B, C, D, E, F, K, P, kwas foliowy, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, cukry, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy), oraz makro- i mikroelementy: Fe, Br, Mn. Owoce rokitnika zawierają bardzo wysoką ilość witaminy C (250-900 mg%), którą zachowują nawet podczas przechowywania i przetwarzania, bo nie zawierają one niszczącego ją enzymu askorbinazy.
Fot. StockAdobe(Stanislaw Mikulski)
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Kampanię „Czas na polskie superowoce! Edycja IV” zrealizuje Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy z 7 branżowymi organizacji. Partnerami są Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej, Stowarzyszenie Plantatorów Minikiwi, Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek, Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA, Stowarzyszenie Plantatorów Borówki Amerykańskiej. Partnerem merytorycznym jest Fundacja Promocji Polskiej Borówki.