Roczne zbiory pomidorów w Polsce zbliżają się do 1 miliona ton. To czyni nasz kraj jednym z czołowych producentów tych warzyw w Unii Europejskiej. Według badań realizowanych przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, w 2021 roku 91% Polaków spożywało je przynajmniej jeden raz w tygodniu.
Sezon na polskie pomidory szklarniowe zaczyna się już na przełomie marca i kwietnia. Część odmian dostępnych jest na sklepowych półkach przez cały rok. Ze względu na ilość światła najsmaczniejsze warzywa będą zbierane od maja do później jesieni. Polskie pomidory wyróżniają się ponadprzeciętną jakością oraz wyjątkowym smakiem.
Polska pomidorowa
Polska jest jednym z czołowych producentów pomidorów w Unii Europejskiej z rocznymi zbiorami zbliżającymi się do 1 miliona ton. Większość produkcji, bo ok. 75% pochodzi z upraw pod osłonami. Najbardziej popularną odmianą w Polsce jest pomidor malinowy.
Według badań realizowanych przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, pomidory są najczęściej, obok ziemniaków, jedzonym przez Polaków gatunkiem warzyw. W 2021 roku, co najmniej raz w tygodniu spożywało je 91% badanych, a tylko co setny (1%) nie jadł ich wcale. Ponad połowa badanych (51%) deklaruje, że w sezonie spożywa pomidory kilka razy w tygodniu, a aż 24% – codziennie lub prawie codziennie.
Pochodzenie warzyw
Branża namawia, aby kupując pomidory zwracać uwagę na ich pochodzenie i wybierać polskie warzywa, niezależnie czy są świeże czy w formie przetworów. Koncentraty, ketchupy, soki i inne przetwory wykonane z polskich pomidorów gwarantują ich najlepszy skład i smak, ze względu na korzystanie z warzyw zebranych w pełni sezonu przez polskich rolników. Wybierając świeże pomidory również powinniśmy korzystać z polskich zasobów.
Przede wszystkim sadzimy dobre smakowo odmiany, które dodatkowo świetnie wyglądają. Polski pomidor jest świeży, zerwany prosto z krzaka, nie traci walorów smakowych przez schładzanie, przez długi transport. Polski pomidor jest blisko klienta. My dzisiaj go zrywamy, a jutro jest na półce w sklepie.
Pomidor – wartości odżywcze
Pomidory zawierają wiele cennych składników, pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Warzywa te słyną z bogactwa potasu, który dzięki działaniu moczopędnemu może obniżać ciśnienie krwi. W pomidorach znajdziemy także wapń, magnez i żelazo. Pomidory są bogate w likopen, związek odpowiedzialny za czerwoną barwę tych popularnych warzyw. Jest to jeden z silnych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu pomidory pośrednio zapobiegają uszkodzeniom komórek i spowalniają procesy starzenia.
W pomidorach znajdziemy też dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, chroni komórki i przyspiesza gojenie ran. Pomidory zawierają witaminę E i beta-karoteny, które również należą do przeciwutleniaczy i wykazują działanie przeciwnowotworowe. W pomidorach występują również witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Pomidor to zdecydowanie produkt dietetyczny. Składa się w większości z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczny. 100 gramów tego warzywa to około 15 kcal. Co więcej, pomidor, podobnie jak wiele innych warzyw zawiera błonnik pokarmowy i niewiele cukrów.
Źrodło/Fot. PAP MediaRoom