Fermy Drobiu Woźniak jako jedyny polski producent jaj konsumpcyjnych i przemysłowych otrzymały zgodę na eksport swoich produktów do Izraela. Pod koniec marca br. odbył się audyt, którego celem było zatwierdzenie Polski, jako izraelskiego eksportera. Wcześniej rodzimi producenci nie mogli wysyłać swoich towarów do tego państwa.
W marcu przedstawiciele Służb Weterynaryjnych Izraela (IVSAH) wyrazili chęć przyjazdu do Polski w celu wdrożenia procedury zniesienia zakazu importu jaj konsumpcyjnych, który trwał od kilku lat i dotyczył Polski. W audycie, który miał charakter kontroli i miał zaważyć na dalszych możliwościach współpracy, brały udział po stronie polskiej Fermy Drobiu Woźniak, Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KiPDiP) oraz Inspekcja Weterynaryjna.
Barbara Woźniak, pełnomocnik zarządu Ferm Drobiu Woźniak, podkreśla, że Izrael jest dla bardzo cennym rynkiem eksportowym, a firma starala się o współpracę kilka lat tocząc rozmowy z polskimi organami państwowymi.
W trakcie pobytu w Polsce przedstawiciele IVSAH audytowali gospodarstwa Ferm Drobiu Woźniak oraz proces produkcyjny firmy, rozpatrując kwestie bezpieczeństwa żywności.
Wysoka jakość na każdym etapie produkcji, wysokie wewnętrzne standardy bezpieczeństwa potwierdzone autorską certyfikacją EGGIDA oraz wyspecjalizowana kadra Ferm Drobiu Woźniak zaważyły na pozytywnym rezultacie kontroli, potwierdzając, że polscy producenci niczym nie ustępują swoim europejskim i globalnym konkurentom.
Od kwietnia polskie jaja, które trafią do Izraela, będą pochodziły z ferm polskiego producenta usytuowanych w Żylicach oraz Kleczewie.
Źródło: inf. prasowa
Fot.: stock.adobe.com/Andrea Izzotti