Oryginalny mazurek wielkanocny z nutą powideł węgierkowych [PRZEPIS]

Oryginalny mazurek wielkanocny z nutą powideł węgierkowych [PRZEPIS]

Czy bliscy pytają już co znajdzie się na wielkanocnym stole? Z pewnością nie może zabraknąć na nim wielkanocnego mazurka, który jest symbolem zakończenia postu i celebracji świąt. Jego nazwa pochodzi od słowa „mazur”, bo właśnie na Mazowszu rozpoczęła się jego popularność. 

Mazurek wielkanocny

Dziś mazurek gości we wszystkich domach w całej Polsce. Szczególnie warto przygotować to ciasto z powidłami węgierkowymi. Wersja z powidłami z dojrzałych śliwek węgierek przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom owocowych smaków!

Oryginalny mazurek wielkanocny (Herbapol Lublin)

Składniki

Kruchy spód do mazurka wielkanocnego:

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g ziemnego masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g)
  • 50 cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem do mazurska wielkanocnego:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady

Dodatki do mazurka wielkanocnego:

  • 1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
  • migdały bez skórki
  • kakao do dekoracji

Przygotowanie

Przepis na mazurska wielkanocnego:

Na krem przelej śmietankę do rondelka, podgrzej na małym ogniu, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do jej roztopienia. Ostudzi i przełóż do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Kolejno dodaj mascarpone, całość ubij na puszysty krem i ponownie odstaw na 2-3 godziny do stężenia.

Składniki na spód wyrób, owiń w folię i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Następnie spód formy wyłóż papierem do pieczenia, wyklej ciastem, ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw na 30 minut do lodówki. W międzyczasie nagrzać piekarnik na 160 stopni.
Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut. Ostudź.

Na spód kruchego ciasta wyłóż powidła, krawędzie udekoruj migdałami, kolejno obłóż kremem (możesz zrobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Całość oprósz kakao.

Smacznego!


Wyjątkowy przepis na mazurka wielkanocnego od Herbapol Lublin

Reklama