Grupa Orlen uruchomiła pilotażową instalację do produkcji ekologicznego kwasu mlekowego, który jest powszechnie wykorzystywany jako środek zakwaszający i konserwant. W dalszej perspektywie, produkcja ma zaspokoić ponad połowę krajowego zapotrzebowania na ten bioprodukt.
Inwestycja o wartości 10 mln zł została zrealizowana w rafinerii Trzebinia należącej do spółki ORLEN Południe. Po zakończeniu pilotażu instalacja będzie rozbudowana, a produkcja kwasu mlekowego docelowo ma być zwiększona do 5 tys. ton rocznie. Taka ilość pozwoli na pokrycie ponad połowy krajowego zapotrzebowania na ten bioprodukt, które obecnie wynosi ok. 8 tys. ton rocznie.
Jako pierwsi w Polsce rozpoczęliśmy produkcję kwasu mlekowego, wykorzystując do tego mikroorganizmy. Tworzymy bioprodukt, na który systematycznie rośnie zapotrzebowanie na świecie. Ekologiczna inwestycja zrealizowana w Orlen Południe przyniesie nam wymierne korzyści biznesowe i będzie kolejnym ważnym krokiem w przekształcaniu spółki w nowoczesną biorafinerię.
Przy produkcji kwasu mlekowego w Orlen Południe wykorzystywane są mikroorganizmy. To one przerabiają surowce pochodzenia organicznego w pełnowartościowy i przyjazny środowisku produkt. Głównym surowcem jest tu melasa, będąca odpadem przy produkcji cukru.
Do czego służy kwas mlekowy?
Kwas mlekowy jest wykorzystywany w różnych gałęziach przemysłu, m.in. w branży chemicznej, spożywczej, kosmetycznej czy farmaceutycznej. Jest on szeroko stosowany jako środek zakwaszający oraz konserwant. W przemyśle cukierniczym może np. polepszać strukturę i objętość wypieków.
Ponadto kwas mlekowy oraz jego pochodne znalazły zastosowanie w branży farmaceutycznej oraz kosmetycznej jako naturalne składniki nawilżające. Produkt może być też wykorzystywany do wytwarzania materiałów ekologicznych jako alternatywa dla plastiku.
Fot.: mat. prasowe (PKN Orlen)