Ukraina to największy światowy producent oleju słonecznikowego i lecytyny słonecznikowej. Produkty te stanowią ważny składnik w wielu kategoriach żywności. Zapasy tych surowców bardzo szybko się kurczą, co może spowodować konieczność zmiany receptur i zastosowanie zamienników.
W celu zminimalizowania strat żywności i utrzymania ciągłości dostaw, Polska Federacja Producentów Żywności ZP zaapelowała do premiera/ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka o elastyczne i indywidualne podejście inspekcji kontrolnych w przypadku wystąpienia różnic pomiędzy składem produktu, a deklaracją na opakowaniu.
Przy braku odpowiednich ilości surowców, konieczne będzie stosowanie zamienników, np. olej rzepakowy zamiast słonecznikowego, lub np. obniżenie w recepturze ilości deficytowego składnika i dodanie innego, np. olej rzepakowy i słonecznikowy zamiast wyłącznie słonecznikowego.
Biorąc pod uwagę wyjątkowość zaistniałej sytuacji oraz trudną do przewidzenia dostępność określonych surowców, PFPŻ ZP apeluje o zastosowanie przez urzędowe inspekcje w Polsce czasowego elastycznego podejścia podczas kontroli oznakowania wyrobów, przyjmując zasadę indywidualnego podejścia.
Źródło: PFPŻ ZP
Foto: stock.adobe.com/fotofabrika