Nie jest słodko firmom piekarniczo-cukierniczym. Już w zeszłym roku, który był łagodnym wstępem do tegorocznych problemów, przeterminowane zobowiązania branży wzrosły o niemal 60% i przekroczyły 187 mln zł. Średnio na przedsiębiorstwo zajmujące się pieczeniem chleba i ciast przypada ponad 200 tys. zł zaległości wobec dostawców i banków – wynika z danych Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy informacji kredytowych BIK.
Wpływ na nieciekawą sytuację piekarzy i cukierników mają oczywiście rosnące koszty, które dotyczą zarówno prądu i energii oraz samych półproduktów. Galopująca inflacja sprawia, że nie tylko klienci, ale także sami przedsiębiorcy płacą więcej. Jak donoszą piekarnie i cukiernie, podwyżki rachunków za gaz i energię były nawet trzycyfrowe. Do tego dochodza ceny żywności, które według GUS rosną szybciej niż wskaźnik inflacji.
Piekarze i cukiernicy zwiększyli swoje zaległości o 59%
Jak pokazują dane zebrane w Rejestrze Dłużników BIG InfoMonitor i bazie informacji kredytowej BIK, już miniony rok przyniósł znaczący skok zaległości branży piekarniczo-cukierniczej, zdecydowanie wyższy niż w poprzednich latach. Zaległości producentów pieczywa i świeżych wyrobów ciastkarskich wzrosły z 118,1 mln zł na koniec 2020 r. do ponad 187,5 mln zł na koniec grudnia 2021 r., tj. o prawie 59% (69,4 mln zł), podczas gdy jeszcze rok wcześniej było to 10%.
Przeczytaj też:
Dla porównania wszystkie przedsiębiorstwa zwiększyły w ub.r. zaległości o ponad 11%. Poprawę w rozliczaniu zobowiązań odnotowały natomiast firmy zajmujące się sprzedażą detaliczną pieczywa i ciast. W minionym roku kwotę przeterminowanych faktur i rat kredytów podwyższyły o 1,5% (193 tys. zł) do 12,9 mln zł, to mniej niż rok wcześniej, kiedy wzrost wyniósł 5%.
Mniej dłużników, ale większe problemy
W 2021 r,. gwałtownie wzrosła kwota zaległości, ale liczba niesolidnych płatników – producentów pieczywa i wyrobów ciastkarskich – nieznacznie zmalała. Ostatecznie udział w branży niesolidnych firm, posiadających płatności opóźnione powyżej 30 dni, na kwotę co najmniej 500 zł wobec kontrahentów i banków wynosi obecnie 5,7%, to o 0,3 p.p. więcej niż średnia dla wszystkich sektorów. Nieznacznie niższy jest odsetek ryzykownych płatniczo przedsiębiorstw wśród sprzedawców wyrobów piekarniczych i cukierniczych – 5,2%. Zaległości ma 933 przedsiębiorstw aktywnych, zawieszonych i zamkniętych, produkujących pieczywo, świeże wyroby ciastkarskie oraz ciastka i 287 sprzedających w detalu pieczywo i wyroby cukiernicze.
Źródło: BIG InfoMonitor