Karnawał to przede wszystkim okazja do spotkań i dobrej zabawy, ale ważną jego część stanowią też rozmaite smakołyki. W tym czasie świętuje się na wszystkich kontynentach, a wiele krajów może pochwalić się specjalnymi potrawami przygotowywanymi na tę okazję.
Tradycja karnawału wywodzi się prawdopodobnie z Włoch, podobnie zresztą jak sama jego nazwa (wł. carnevele). Według większości źródeł jego geneza związana jest z chęcią nacieszenia się życiem przed czasem Wielkiego Postu. W różnych zakątkach świata sposoby świętowania są bardzo różne, jednak nie da się ukryć, że główne założenia pozostają niezmienne – radość, rozrywka i całe mnóstwo pysznego jedzenia. A jakie są najpopularniejsze karnawałowe dania w poszczególnych miejscach globu?
Europejski karnawał, czyli Tłusty Czwartek, bratwurst i smażone mleko
Nie da się ukryć, że w Europie dużą popularnością cieszą się szczególnie smażone przekąski, poczynając od polskich pączków w Tłusty Czwartek, przez francuskie beignets, przypominające nasze faworki, aż po hiszpańskie leche frita, czyli… smażone mleko. Wśród wytrawnych przekąsek warto wymienić np. niemiecką kiełbasę bratwurst podawaną z rozmaitymi sosami, rozmaite owoce morza i mięsa.
Przydatna wskazówka: Zaskocz swoich gości i przygotuj karnawałowe potrawy z kilku europejskich krajów. Łatwym i szybkim daniem jest np. niemiecka kiełbasa bratwurst, która doskonale skomponuje się z Sosem Kieleckim czosnkowym czy cygańskim lub kultowa currywurst podana z Sosem Kieleckim amerykańskim.
Karnawał w Rio i Nowym Orleanie
Mówiąc o karnawale trudno nie wspomnieć o Brazylii. Kraj, w którym odbywa się najpopularniejsza tego typu zabawa na całym świecie, słynie również z wielu smacznych potraw. Do najciekawszych przekąsek w tej części Ameryki Południowej należą m.in. kotleciki coxinhas z mielonego mięsa kurczaka otulone chrupiącym ciastem czy gulasz feijoada, narodowe brazylijskie danie z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego oraz czarnej fasoli. W Stanach Zjednoczonych karnawał szczególnie hucznie obchodzony jest w Nowym Orleanie, gdzie zauważyć można francuskie wpływy. Najpopularniejszą potrawą jest tam zdecydowanie gumbo, czyli wyjątkowo treściwy, aromatyczny rodzaj gulaszu, do którego dodaje się owoce morza lub inne skorupiaki i różne rodzaje mięsa. W pozostałych częściach USA największym powodzeniem cieszy się wszystko, co przygotowuje się na głębokim oleju – burgery z chrupiącym kurczakiem, frytki z dodatkami, corn dogi, a nawet smażone... lody. Nie da się ukryć, że niektóre potrawy są naprawdę zaskakujące!
Przydatna wskazówka: Chcesz przygotować karnawałowe przyjęcie inspirowane kuchnią Stanów Zjednoczonych? To wcale nie musi być skomplikowane. Doskonałym rozwiązaniem będą tradycyjne wołowe burgery ze świeżymi warzywami i Sosem Kieleckim amerykańskim z nutami kolendry, kardamonu, kozieradki, imbiru oraz goździków. Zwykłe frytki posyp startym cheddarem, polej ostrym sosem chili i dodaj świeżej kolendry - dzięki temu nie będzie nudno, a wręcz przeciwnie – radośnie, karnawałowo i przede wszystkim bardzo smacznie.
Źródło: WSP Społem