Komisja Europejska wprowadziła zakaz stosowania dwutlenku tytanu (E171) w żywności. Substancja ta była dotychczas powszechnie stosowana jako barwnik w wielu produktach spożywczych, jak słodycze, gumy do żucia.
Dwutlenek tytanu był dopuszczony do stosowania jako barwnik w określonych rodzajach żywności. W 2021 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że nie można już uznawać go za bezpieczny. Decyzja wynikała z szeregu wątpliwości oraz obawy o genotoksyczność. Oznacza to, że substancja ta może mieć toksyczny wpływ na geny i uszkadzać je. W związku z tym Komisja Europejska zdecydowała o zakazie stosowania dwutlenku tytanu (E171) w żywności.
Dwutlenek tytanu został dobrze przyjęty w przemyśle spożywczym i można go znaleźć jako dodatek E171 w różnych produktach spożywczych, głównie w celu wybielania i nadania tekstury.
Komisja Europejska przewidziała okres przejściowy dla producentów
Jak podaje IJHARS, żywność wyprodukowana zgodnie z przepisami obowiązującymi przed 7 lutego 2022 r. może być wprowadzana do obrotu do 7 sierpnia 2022 r. Po tej dacie może pozostać na rynku do końca swojej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Po konsultacjach z Europejską Agencją Leków Komisja Europejska zezwoliła jednak na tymczasowe stosowanie dwutlenku tytanu w produktach leczniczych (do czasu opracowania odpowiednich substancji alternatywnych) w celu uniknięcia niedoborów produktów leczniczych, które mogłyby mieć wpływ na zdrowie publiczne.