Jest gładkie, niemal kremowe, z wyczuwalnymi aromatami wanilii, biszkoptów i karmelu, a ponadto leżakowało z płatkami beczki po amerykańskiej whiskey – takie jest piwo Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak. Uwarzone zostało przez miłosławski Browar Fortuna specjalnie na Święto Porteru Bałtyckiego. W tym roku święto wypadało 15 stycznia. To moment, w którym toast wznieść mogli zarówno wielbiciele porteru, jak i wszyscy ci, którzy dopiero chcą poznać ten piwny styl.
Trzecia sobota stycznia to dzień dobrze znany wszystkim piwoszom. Wtedy bowiem, już od siedmiu lat, obchodzone jest w Polsce Święto Porteru Bałtyckiego. Pomysłodawca tej akcji - Marcin Chmielarz, przyczynia się w ten sposób do promowania wyjątkowego rodzaju piw, jakimi są portery bałtyckie.
Komes Porter Bałtycki jest godnym, wielokrotnie nagradzanym reprezentantem tego stylu. Nagrodzony złotym medalem w konkursie European Beer Star 2013 w Bawarii, zdobywca brązowego medalu na największym konkursie piwnym na świecie – World Beer Cup® 2014, nazywanym „Olimpiadą Piw”. Od lat szczyci się nie tylko uznaniem piwnych sędziów, ale i sympatią konsumentów. Za sukcesem tego piwa stoi Browar Fortuna. Pracujący w miłosławskim browarze piwowarzy nie spoczywają na laurach i co roku starają się zaskoczyć piwoszy nowym wariantem porteru bałtyckiego. Podczas tegorocznego Święta Porteru Bałtyckiego można było wznieść toast specjalnie na tę okazję uwarzonym Komesem Porterem Bałtyckim Bourbon Oak.
W tym roku zdecydowaliśmy się na leżakowanie naszego porteru z płatkami z beczki po bourbonie. W tym celu zamówiliśmy rozdrobnienie świeżo opróżnionych beczek po amerykańskiej whiskey. Dzięki pocięciu beczki byliśmy w stanie uzyskać efekt zbliżony do leżakowania w całej beczce. Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak to piwo gładkie, niemal kremowe. W aromacie, prócz klasycznej porterowej bazy, przewijają się nuty łączące go ze światem destylatów, czyli wanilia, biszkopty, karmel. Na finiszu czuć wyraźne akcenty drzewne i delikatne korzenne rozgrzewanie.
To nie pierwsza edycja limitowana uwarzona przez Browar Fortuna. Zarządzający nim śledzą trendy i przyglądają się wyborom konsumentów. Ci zaś lubią różnorodność i coraz częściej sięgają po piwa oferujące nowe lub intensywniejsze doznania sensoryczne.
W browarze lubimy eksperymentować, wypróbowywać nowe surowce i technologie warzenia piwa. Porter jest stylem bardzo wdzięcznie poddającym się takim eksperymentom, stąd edycje limitowane Komesa Porteru Bałtyckiego. Każda jest wyjątkowa, bo pozwala poznać nowe oblicze tego piwa. Z każdą z nich uczymy się jak naturalne cechy sensoryczne połączyć z nowym tłem oferowanym przez nie stosowane dotąd surowce.
Dlatego warto 15 stycznia wznieść toast piwem Komes Porter Bałtycki lub Komes Porter Bałtycki Burbon Oak. Edycja limitowana dostępna jest tylko w sklepach sieci Żabka.
zdjęcie główne: Krzysztof Panek, prezes zarządu Browaru Fortuna.
źródło: informacja prasowa