Święto Porteru Bałtyckiego - specjalne piwo uwarzone z tej okazji

Święto Porteru Bałtyckiego - specjalne piwo uwarzone z tej okazji

Jest gładkie, niemal kremowe, z wyczuwalnymi aromatami wanilii, biszkoptów i karmelu, a ponadto leżakowało z płatkami beczki po amerykańskiej whiskey – takie jest piwo Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak. Uwarzone zostało przez miłosławski Browar Fortuna specjalnie na Święto Porteru Bałtyckiego. W tym roku święto wypadało 15 stycznia. To moment, w którym toast wznieść mogli zarówno wielbiciele porteru, jak i wszyscy ci, którzy dopiero chcą poznać ten piwny styl.

Trzecia sobota stycznia to dzień dobrze znany wszystkim piwoszom. Wtedy bowiem, już od siedmiu lat, obchodzone jest w Polsce Święto Porteru Bałtyckiego. Pomysłodawca tej akcji - Marcin Chmielarz, przyczynia się w ten sposób do promowania wyjątkowego rodzaju piw, jakimi są portery bałtyckie.

Komes Porter Bałtycki jest godnym, wielokrotnie nagradzanym reprezentantem tego stylu. Nagrodzony złotym medalem w konkursie European Beer Star 2013 w Bawarii, zdobywca brązowego medalu na największym konkursie piwnym na świecie – World Beer Cup® 2014, nazywanym „Olimpiadą Piw”. Od lat szczyci się nie tylko uznaniem piwnych sędziów, ale i sympatią konsumentów. Za sukcesem tego piwa stoi Browar Fortuna. Pracujący w miłosławskim browarze piwowarzy nie spoczywają na laurach i co roku starają się zaskoczyć piwoszy nowym wariantem porteru bałtyckiego. Podczas tegorocznego Święta Porteru Bałtyckiego można było wznieść toast specjalnie na tę okazję uwarzonym Komesem Porterem Bałtyckim Bourbon Oak.

W tym roku zdecydowaliśmy się na leżakowanie naszego porteru z płatkami z beczki po bourbonie. W tym celu zamówiliśmy rozdrobnienie świeżo opróżnionych beczek po amerykańskiej whiskey. Dzięki pocięciu beczki byliśmy w stanie uzyskać efekt zbliżony do leżakowania w całej beczce. Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak to piwo gładkie, niemal kremowe. W aromacie, prócz klasycznej porterowej bazy, przewijają się nuty łączące go ze światem destylatów, czyli wanilia, biszkopty, karmel. Na finiszu czuć wyraźne akcenty drzewne i delikatne korzenne rozgrzewanie.

Marcin Ostajewski, główny piwowar Browaru Fortuna i twórca receptury piwa Komes Porter Bałtycki Burbon Oak.

To nie pierwsza edycja limitowana uwarzona przez Browar Fortuna. Zarządzający nim śledzą trendy i przyglądają się wyborom konsumentów. Ci zaś lubią różnorodność i coraz częściej sięgają po piwa oferujące nowe lub intensywniejsze doznania sensoryczne.

 W browarze lubimy eksperymentować, wypróbowywać nowe surowce i technologie warzenia piwa. Porter jest stylem bardzo wdzięcznie poddającym się takim eksperymentom, stąd edycje limitowane Komesa Porteru Bałtyckiego. Każda jest wyjątkowa, bo pozwala poznać nowe oblicze tego piwa. Z każdą z nich uczymy się jak naturalne cechy sensoryczne połączyć z nowym tłem oferowanym przez nie stosowane dotąd surowce.

Krzysztof Panek, prezes Browaru Fortuna

Dlatego warto 15 stycznia wznieść toast piwem Komes Porter Bałtycki lub Komes Porter Bałtycki Burbon Oak. Edycja limitowana dostępna jest tylko w sklepach sieci Żabka.

zdjęcie główne: Krzysztof Panek, prezes zarządu Browaru Fortuna.

źródło: informacja prasowa