„Healthy indulgence”, mycie bezwodne czy niebieskie jedzenie to najciekawsze trendy konsumenckie, które zdominują w 2022 r. branżę FMCG.
Pandemia i jej konsekwencje zmieniły zachowania konsumentów na zawsze. Zarówno polskie, jak i globalne badania wykazują, że konsument po 2021 r. ma przede wszystkim dosyć izolacji, chce skupić się na zdrowiu psychicznym i – poza kolejną falą COVID-19 – najbardziej martwi go los planety. Jak te potrzeby i obawy odbiją się na wyborach konsumenckich w tym roku?
1. Czas na działania
Jak podaje raport Ipsos „Global Trends Study 2021”, społeczeństwo mówi „sprawdzam”. Ipsos przekonuje, że firmy z misją, czyli zorientowane nie tylko na przychody, ale na dobro planety, będą priorytetowym wyborem konsumentów w 2022 r. Również opublikowany przez Monocle „The Forecast” wyróżnia poszczególne innowacyjne firmy wspierające pozytywną zmianę dla naszej planety oraz ludzkości mianem „Good Company”.
Według tegorocznego badania FairTrade, nawet mimo pandemii COVID-19, konsumenci w Polsce coraz częściej sięgają po droższe, ale oznaczone certyfikatem ekologicznym produkty. Wzrasta też znajomość znaków certyfikatu i zaufanie do tego, co sobą reprezentują. Można zaobserwować też rosnącą świadomość i przekonanie, że zakupowe decyzje o wyborze etycznych i ekologicznych produktów mają wpływ na kształtowanie rynku.
W 2022 r. wzrośnie więc znaczenie certyfikatów poświadczających transparentność firm i ich realne działania w kierunku realizacji zrównoważonych celów rozwoju. Niezależne, międzynarodowe certyfikaty, takie jak B Corp, staną się kluczowe dla pozyskania zaufania wyczulonych na greenwashingowe kampanie konsumentów. Wśród polskich firm z branży FMCG największą starającą się o tytuł B Corp jest Danone.
Tylko firmy, które są inicjatorem i katalizatorem pozytywnych zmian zdobędą zaufanie coraz bardziej świadomego i wymagającego konsumenta. Każdego dnia dążymy do tego, by oddziaływanie Danone na zdrowie ludzi i planetę było pozytywne. Pokazują to także nasze starania o certyfikację B Corp.
2. Bez śladu wodnego
WGSN prognozuje, że waterless cleaning, czyli mycie bez wody, zdobędzie szturmem półki z kosmetykami i chemią gospodarczą. Wynika to z troski konsumentów o niknące zasoby wody pitnej na świecie, a także chęci zmniejszenia poziomu zanieczyszczenia wody.
Tendencja taka przełoży się na zmianę w dynamice konsumpcji żywności, zwłaszcza mięsa, którego produkcja generuje znaczny water footprint. Według danych z Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia, w ciągu ostatnich trzech lat sprzedaż roślinnych zamienników mięsa wzrosła niemal pięciokrotnie, a w 2021, sprzedaż surowego mięsa spadła o 7,5 punktów procentowych. Jak zauważają naukowcy z Wageningen University & Research, przed spowodowanym przeludnieniem i zmianami klimatycznymi kryzysem żywnościowym, może nas uchronić tylko porzucenie tradycyjnego rolnictwa i zwrot w stronę mórz i oceanów. Holenderscy badacze prognozują w 2022 roku boom na "niebieskie pokarmy" – ryby, rośliny wodne, małże i glony.
3. Dobre dla mnie i dla planety
Ostatnie dwa lata odcisnęły piętno na każdym z nas. Dlatego, przoduje trend na healthy indulgence – konsumenci chcą żyć zdrowo nie rezygnując z przyjemności. Ponadto więcej niż połowa badanych konsumentów, dostrzega związek między własnym dobrostanem, czyli samopoczuciem psychicznym i zdrowiem fizycznym, a życiem zgodnym z naturą („Global Consumer Insights Pulse Survey”, PwC 2021).
Nic więc dziwnego, że wiele prognozowanych trendów związanych jest bezpośrednio z ochroną środowiska naturalnego. Konsumenci są coraz bardziej świadomi i chętniej wybierają produkty neutralne klimatycznie, czyli takie, których produkcja i transport nie wywierają negatywnego wpływu na środowisko.
Źródło: informacja prasowa