Łosoś w cieście - sprawdzony przepis na Sylwestra

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:

Sos

  • 200 g pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr

Farsz

  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 450 g szpinaku
  • 2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
  • 1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
  • 300 g sera ricotta
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg fileta z łososia
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż na rozgrzanym oleju: chili, posiekane ząbki czosnku i cebulę. Następnie dodaj rozmrożony oraz odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Wszystko smaż przez chwilę i dopraw łyżką Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Poczekaj, aż szpinak ostygnie i dodaj do niego ser ricotta i suszone pomidory pokrojone w kostkę.
  2. Oczyść rybę z ości i usuń z niej skórę. Łososia posyp pozostałą częścią Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Następnie rozłóż mięso na rozwałkowanym cieście francuskim. Na wierzch nałóż szpinak. Całość zroluj i posmaruj brzegi oraz wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmaż grzyby wraz z cebulą na rozgrzanym oleju przez minutę.
  4. Patelnie zdejmij z ognia. Następnie wlej do niej 200 ml zimnej wody i dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr. Wszystko starannie wymieszaj, aż esencja całkowicie się rozpuści.
  5. Gotuj całość przez 5 minut. Po tym czasie zapraw sos śmietaną i polej nim łososia.

przepis: Knorr

Reklama