Mini naleśniki z zimowymi dodatkami, to przysłowiowe „niebo w gębie” przyrządzone na szybko ze zdrowych i wartościowych składników. Śniadanie, podwieczorek czy kolacja – naleśniczki idealnie sprawdzą się jako zdrowe danie, które ucieszy nie tylko smakiem, ale także wyglądem.
Poniższy przepis to świetny pomysł na zdrową, orkiszową przekąskę dla dzieci i dorosłych. Naleśniki łatwo przygotować, można je podawać z rożnymi dodatkami – z jogurtem, serkiem, dżemem, owocami lub innymi ulubionymi dodatkami. Ze względu na dodatek miodu można je serwować dzieciom od 12 miesiąca życia. Mini naleśniki świetnie posmakują także dorosłym, wystarczy dodać do nich nieco więcej miodu oraz serwować z takimi dodatkami jak orzechy, migdały czy cukier waniliowy.
Ilość porcji: 15 szt. naleśników
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki orkiszowej (250 g)
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki pełnoziarnistej kaszki orkiszowej Holle
- 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego dowolnego)
- 1 łyżeczka miodu
- Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
- Migdały, jabłka do wycięcia gwiazdek (opcjonalne)
- Olej kokosowy do delikatnego podsmażenia (lub inny dowolny)
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Połączyć zawartość obu misek i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu do zarumienienia. Polać miodem lub jogurtem, przybrać jabłkowymi gwiazdkami lub innymi ulubionymi owocami czy dodatkami dostosowanymi dla dzieci i dorosłyc, np. kruszoną czekoladą, skórka pomarańczową, rodzynkami itp. Gotowe! Smacznego!
Porada: Olej kokosowy można zastąpić innym dowolnym. Przed połączeniem z innymi składnikami należy go delikatnie rozpuścić, aby zmienić jego konsystencję na płynną. Mini naleśniki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.
Smacznego!
Wyśmienity przepis dostarczyło Holle