Wegański sernik na jogurcie sojowym

​Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.

Składniki:

Spód:

  • ciasteczka korzenne – 18 szt.
  • olej kokosowy – 60 g
  • kakao – 1 łyżka

Masa sernikowa:

  • jogurt sojowy – 1 kg
  • cytryna – 1 szt.
  • mleczko kokosowe – 150 ml
  • mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • cukier – 140 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) – 1 łyżeczka

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • czystą ściereczkę
  • papier do pieczenia
  • tortownicę o średnicy 23 cm
  • sitko o drobnych oczkach
  • blender

Przygotuj wcześniej:

Sitko wyłóż czystą ściereczką i umieść na dużej misce.

Na ściereczkę wyłóż jogurt sojowy i wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.

Przygotowanie:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Ciasteczka korzenne łączymy w naczyniu blendera z kakao. Rozdrabniamy i łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy po całym dnie formy i delikatnie dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ

Odsączony jogurt sojowy przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty niej sok, oliwę, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.

KROK 3: PIECZEMY SERNIK

Masę przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wystygnięciu dekorujemy według uznania.

Smacznego!


Wegański przepis dostarczył Lidl​

Reklama