Jogurt sojowy jest idealnym zamiennikiem serka śmietankowego w wypiekach. Kluczem do sukcesu jest leżakowanie jogurtu na sitku przez noc, więc pamiętaj, aby rozpocząć przygotowania dzień przed planowanym zjedzeniem tego fantastycznego sernika.
Składniki:
Spód:
- ciasteczka korzenne – 18 szt.
- olej kokosowy – 60 g
- kakao – 1 łyżka
Masa sernikowa:
- jogurt sojowy – 1 kg
- cytryna – 1 szt.
- mleczko kokosowe – 150 ml
- mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- cukier – 140 g
- oliwa – 2 łyżki
- sól – 1 szczypta
- ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- czystą ściereczkę
- papier do pieczenia
- tortownicę o średnicy 23 cm
- sitko o drobnych oczkach
- blender
Przygotuj wcześniej:
Sitko wyłóż czystą ściereczką i umieść na dużej misce.
Na ściereczkę wyłóż jogurt sojowy i wstaw do lodówki na całą noc do odsączenia.
Przygotowanie:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD
Ciasteczka korzenne łączymy w naczyniu blendera z kakao. Rozdrabniamy i łączymy z roztopionym olejem kokosowym. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzamy po całym dnie formy i delikatnie dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SERNIKOWĄ
Odsączony jogurt sojowy przekładamy do miski. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty niej sok, oliwę, mleczko kokosowe, mąkę ziemniaczaną, cukier, sól i opcjonalnie ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką i kremową konsystencję.
KROK 3: PIECZEMY SERNIK
Masę przelewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wystygnięciu dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Wegański przepis dostarczył Lidl