W te święta zaskocz bliskich i przygotuj Dyniowy Sernik, który dzięki dodatkowi Mascarpone z Piątnicy nabierze wyjątkowo kremowego smaku!
Składniki:
- 1 kg Twarogu sernikowego z Piątnicy
- 250 g Mascarpone z Piątnicy
- 5 jaj
- 400 g pieczonej dyni
- skórka z jednej pomarańczy
- 100 ml soku z pomarańczy
- 1 laska wanilii
- 250 g cukru brązowego
- 1 budyń śmietankowy
- 20 g pestek dyni
Spód:
- 150 g ciasteczek Amaretto
- 80 g Masła OSM Piątnica
Polewa (opcjonalnie):
- 100 g Śmietany 18% z Piątnicy
- 100 g cukru pudru
Wykonanie:
- Dynię upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C bez żadnych przypraw, a następnie odmierzyć potrzebną ilość (nie miksować). Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) z twarogiem i serkiem mascarpone.
- Dodać cukier, miąższ wanilii, budyń (proszek) oraz jajka i zmiksować na jednolitą masę.
- Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, a następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
- Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut (w przypadku użycia większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić.
- Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
- Polewa śmietanowa: śmietanę oraz cukier puder połączyć, dobrze mieszając, a następnie dodać sok z pomarańczy. Sernik udekorować prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Przepis na nową odsłonę sernika dostarczyła OSM Piątnica