Sernik dyniowy – tradycyjny sernik w nowej odsłonie

Sernik dyniowy – tradycyjny sernik w nowej odsłonie

W te święta zaskocz bliskich i przygotuj Dyniowy Sernik, który dzięki dodatkowi Mascarpone z Piątnicy nabierze wyjątkowo kremowego smaku! 

Składniki: 

  • 1 kg Twarogu sernikowego z Piątnicy
  • 250 g Mascarpone z Piątnicy 
  • 5 jaj 
  • 400 g pieczonej dyni
  • skórka z jednej pomarańczy 
  • 100 ml soku z pomarańczy 
  • 1 laska wanilii 
  • 250 g cukru brązowego 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 20 g pestek dyni 

Spód:

  • 150 g ciasteczek Amaretto 
  • 80 g Masła OSM Piątnica

Polewa (opcjonalnie):

  • 100 g Śmietany 18% z Piątnicy 
  • 100 g cukru pudru 

Wykonanie:  

  1. Dynię upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C bez żadnych przypraw, a następnie odmierzyć potrzebną ilość (nie miksować). Dodać drobno startą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Zmiksować mikserem (nie blenderem) z twarogiem i serkiem mascarpone.
  2. Dodać cukier, miąższ wanilii, budyń (proszek) oraz jajka i zmiksować na jednolitą masę.
  3. Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze, a następnie dodać roztopione masło i ponownie dokładnie zmiksować. Wyłożyć na spód i boki tortownicy o średnicy 24 cm.
  4. Masę serową wyłożyć na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 60 minut (w przypadku użycia większej tortownicy, np. 26 cm, sernik będzie gotowy wcześniej). Wyjąć, ostudzić. 
  5. Po ostudzeniu zdjąć obręcz i schłodzić w lodówce.
  6. Polewa śmietanowa: śmietanę oraz cukier puder połączyć, dobrze mieszając, a następnie dodać sok z pomarańczy. Sernik udekorować prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!  


Przepis na nową odsłonę sernika dostarczyła OSM Piątnica

Reklama