Jesteśmy w czołówce producentów wołowiny w Europie. Wysoka jakość mięsa wytwarzanego w Polsce sprawia również, że nasz kraj jest jednym z największych eksporterów na kontynencie.
Jedną z najpopularniejszych ras mięsnych na świecie, w tym też w Polsce, jest limousine. Hodowle zlokalizowane są aż w 60 krajach. Powodzenie rasa ta zyskała m.in. z wszechstronności jej użytkowania, zarówno w systemie intensywnym, jak również ekstensywnym. Bydło należy do dużego kalibru: krowy osiągają masę w granicach 650-800 kg przy wzroście wynoszącym 135 cm, a buhaje 1000-1200 kg przy wysokości w kłębie 145 cm.
O rozwoju przemysłu mięsnego w Polsce świadczą też inwestycje producentów. Już niedługo w Szczuczynie pojawi się najnowocześniejszy zakład rozbioru mięsa wołowego w Polsce. Będzie się wyróżniać wyjątkowym systemem identyfikacji polegającym na oznaczaniu poszczególnych części wołowych kodami QR umożliwiającymi powiązanie ich z konkretną sztuką bydła. Wpłynie to nie tylko na zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom, ale też ułatwi wycofanie poszczególnych partii w razie wykrycia nieprawidłowości i zmniejszy poziom marnowanej żywności.