W ostatnich dniach opublikowane zostało rozporządzenie, które zmienia wymagania dotyczące win aromatyzowanych, określone w „Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina” – donosi Związek Pracodawców Polska Rada Winiarska (ZP PRW).
Wprowadzona wśród przyjętych zapisów zmiana jest efektem wniosku ZP PRW. W rezultacie, do grupy nazw handlowych dodano nową kategorię – wino ziołowe.
Zgodnie z nową definicją, wino ziołowe to aromatyzowany napój na bazie wina:
- który jest otrzymywany z wina, i w którym produkty sektora wina stanowią co najmniej 85 % całkowitej objętości,
- który poddano aromatyzacji wyłącznie preparatami aromatycznymi uzyskiwanymi z ziół lub przypraw korzennych,
- który nie został zabarwiony,
- który ma rzeczywistą zawartość alkoholu nie mniejszą niż 7% obj.”.