Danone wspólnie ze swoimi dostawcami mleka, warzyw i owoców wprowadza praktyki rolnictwa regeneratywnego. Mają one na celu regenerację gleb, przywrócenie różnorodności biologicznej i zwiększenie zatrzymywania wody w glebie.
Ma to pomóc rolnikom przygotować się do nowych regulacji unijnych i przywrócić równowagę w środowisku.
Jak czytamy w komunikacie prasowym Danone, korzyści odniesie środowisko, ale też sami rolnicy, bo nowy sposób upraw pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze, czy też sięgnąć po unijne fundusze. Poprawa jakości gleby ma jednak znaczenie dla każdego - to właśnie ona stanowi podstawę wytwarzania 95% żywności, po którą sięgamy każdego dnia. Przypomina o tym Światowy Dzień Gleby, który miał miejsce 5 grudnia.
Dotychczas Danone objął specjalnym audytem, dotyczącym rolnictwa regeneratywnego przeszło 90% swoich polskich dostawców świeżych warzyw i owoców oraz blisko 30% dostawców mleka. Docelowo audyt ma objąć 100% wymienionych dostawców - a jego wyniki w połączeniu ze specjalistycznymi szkoleniami, jakie oferuje firma – mają pomóc polskim gospodarstwom w przejściu na rolnictwo regeneratywne.
Wybrane dobre praktyki dostawców Danone, wprowadzających rolnictwo regeneratywne:
- Rezygnacja z zabiegów ornych oraz ich minimalizacja tam, gdzie nie można ich uniknąć;
- Niestosowanie w gospodarstwach roślin GMO;
- Dobór gatunków maksymalnie odpornych na choroby;
- Wapnowanie gleby w trosce o jej pH;
- Uprawa roślin okrywowych tak, by pola były pokryte roślinnością przez cały rok;
- Odpowiednie zmianowanie roślin, brak upraw w monokulturze (brak dominacji jednego gatunku);
- Sadzenie drzew;
- Stosowanie nawozów zielonych;
- Stosowanie jak najmniejszej ilości środków ochrony roślin i przestrzeganie nawet podwójnych okresów karencji;
- Stosowanie odpowiednich, bardziej efektywnych urządzeń – tak, by unikać dodatkowych oprysków;
- Odpowiednia utylizacja opakowań po środkach ochrony;
- Wykorzystywanie resztek pożniwnych – przeznaczanie na paszę lub biogaz;
- Monitorowanie zużycia wody, wykorzystywanie deszczówki;
- Przeprowadzanie zabiegów w polu tak, by nie pokrywały się z oblotem pszczół;
- Tworzenie hoteli dla owadów;
źródło: informacja prasowa