Danone wspólnie z rolnikami regeneruje gleby w Polsce

Danone wspólnie z rolnikami regeneruje gleby w Polsce

Danone wspólnie ze swoimi dostawcami mleka, warzyw i owoców wprowadza praktyki rolnictwa regeneratywnego. Mają one na celu regenerację gleb, przywrócenie różnorodności biologicznej i zwiększenie zatrzymywania wody w glebie.

Ma to pomóc rolnikom przygotować się do nowych regulacji unijnych i przywrócić równowagę w środowisku.

Jak czytamy w komunikacie prasowym Danone, korzyści odniesie środowisko, ale też sami rolnicy, bo nowy sposób upraw pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze, czy też sięgnąć po unijne fundusze. Poprawa jakości gleby ma jednak znaczenie dla każdego - to właśnie ona stanowi podstawę wytwarzania 95% żywności, po którą sięgamy każdego dnia. Przypomina o tym Światowy Dzień Gleby, który miał miejsce 5 grudnia.

Produkcja żywności musi iść w parze z dbałością o kondycję Ziemi oraz umiejętnym gospodarowaniem zasobami naturalnymi. Tylko dzięki wysokiej jakości składnikom możemy tworzyć wartościowe produkty i realizować naszą misję niesienia zdrowia poprzez żywność. To zdrowa gleba dostarcza składników niezbędnych dla prawidłowego wzrostu roślin. Właśnie dlatego wspieramy naszych dostawców mleka, owoców i warzyw we wdrażaniu rozwiązań rolnictwa regeneratywnego.

Paweł Piątek, Dyrektor Generalny grupy spółek DANONE

Dotychczas Danone objął specjalnym audytem, dotyczącym rolnictwa regeneratywnego przeszło 90% swoich polskich dostawców świeżych warzyw i owoców oraz blisko 30% dostawców mleka. Docelowo audyt ma objąć 100% wymienionych dostawców - a jego wyniki w połączeniu ze specjalistycznymi szkoleniami, jakie oferuje firma – mają pomóc polskim gospodarstwom w przejściu na rolnictwo regeneratywne.   

Wybrane dobre praktyki dostawców Danone, wprowadzających rolnictwo regeneratywne:

  • Rezygnacja z zabiegów ornych oraz ich minimalizacja tam, gdzie nie można ich uniknąć;
  • Niestosowanie w gospodarstwach roślin GMO;
  • Dobór gatunków maksymalnie odpornych na choroby;
  • Wapnowanie gleby w trosce o jej pH;
  • Uprawa roślin okrywowych tak, by pola były pokryte roślinnością przez cały rok;
  • Odpowiednie zmianowanie roślin, brak upraw w monokulturze (brak dominacji jednego gatunku);
  • Sadzenie drzew;
  • Stosowanie nawozów zielonych;
  • Stosowanie jak najmniejszej ilości środków ochrony roślin i przestrzeganie nawet podwójnych okresów karencji;
  • Stosowanie odpowiednich, bardziej efektywnych urządzeń – tak, by unikać dodatkowych oprysków;
  • Odpowiednia utylizacja opakowań po środkach ochrony;
  • Wykorzystywanie resztek pożniwnych – przeznaczanie na paszę lub biogaz;
  • Monitorowanie zużycia wody, wykorzystywanie deszczówki;
  • Przeprowadzanie zabiegów w polu tak, by nie pokrywały się z oblotem pszczół;
  • Tworzenie hoteli dla owadów;

źródło: informacja prasowa