Branża spożywcza cały czas odczuwa skutki pandemii. Spada konkurencyjność, słabną inwestycje w automatyzację i park maszynowy. Firmy są jednak zdania, że przyszły rok przyniesie zwiększenie sprzedaży krajowej i eksport – wynika z indexu MIU 2021, przygotowanego przez Siemens Financial Services w Polsce.
Kacper Olejniczak, ekspert Konfederacji Lewiatan, zauważa, że konkurencyjność w branży spożywczej zaczyna wchodzić w trend spadkowy. Wskazują na to najnowsze wyniki raportu MIU 2021.
Ekspert tłumaczy, że sytuacja ta może wynikać z faktu, że między poprzednim a obecnym badaniem przechodziliśmy przez zdecydowanie najmocniejszą falę pandemii, co miało swoje konsekwencje w postaci niepewności prowadzenia biznesu.
Zastój wynikający z pandemii widać także w wynikach samooceny branży. W przypadku eksportu, odnowienia parku, automatyzacji czy udziału finansowania zewnętrznego branża ocenia, że w ubiegłym roku sytuacja się ani nie pogorszyła, ani nie poprawiła. Cieszyć może optymistyczne podejście do zwiększenia sprzedaży krajowej, eksportu, automatyzacji i zewnętrznego finansowania w 2022 roku. Przemysł spożywczy oczekuje odbicia po przestoju wynikającym z pandemii.
Raport MIU 2021 jest dokumentem ważnym dla branży spożywczej. Index stworzony na potrzeby raportu to innowacyjne rozwiązanie pozwalające oceniać konkurencyjność, która jest podstawą rozwoju i ekspansji biznesu.
Źrodło: Konfederacja Lewiatan