Mazurska Manufaktura S.A., producent rzemieślniczych alkoholi mocnych oraz regionalnego piwa, obejmie 100 proc. udziałów wrocławskiego, rzemieślniczego Browaru Profesja. Zakup sfinansuje nową emisją akcji, którą obejmą obecni właściciele. Impulsem dla transakcji jest strategia rozwoju Spółki zakładająca rozszerzanie portfolio o pozycje kraftowe w wyniku konsolidacji lokalnych marek piwnych. Transakcja dzieje się w momencie przygotowań do debiutu na NewConnect.
Wrocławski browar Profesja został założony w 2012 roku przez miłośników piwa i doświadczonych piwowarów domowych. Obecnie piwo z browaru można kupić w specjalistycznych sklepach z piwem rzemieślniczym, w placówkach partnerskich, hurtowniach, barach i w wielu innych punktach w całej Polsce. Browar posiada również atrakcyjne lokalizacje handlowe we Wrocławiu.
Właściciele wrocławskiego browaru rzemieślniczego zdecydowali się na transakcję sprzedaży w wyniku zawirowań rynkowych spowodowanych pandemią, a także z racji intensyfikacji innych zobowiązań zawodowych.
5,15% akcji Mazurskiej Manufaktury za 100% udziałów Browaru Profesja
W wyniku rozmów, Mazurska Manufaktura S.A. podpisała umowę na przejęcie 100 proc. udziałów spółki Browar Profesja. W zamian właściciele Browaru Profesja otrzymają akcje serii F2 w liczbie 71 077 akcji, po cenie emisyjnej 35,00 zł tj. łącznej wartości 2 487 695,00 zł. Tym samym wejdą w posiadanie 5,15% akcji Mazurskiej Manufaktury S.A. Cena emisyjna akcji serii F2 będzie niższa niż wartość podmiotu, którą na dzień 30 czerwca 2021 r. Biegły Sądowy wycenił na 2 930 274,22 zł.
Przedstawiciele Mazurskiej Manufaktury podkreślają, że przejęcie Browaru Profesja to dla Spółki przede wszystkim okazja do rozwoju atrakcyjnego i różnorodnego portfolio, w którym jak dotąd brakowało piw kraftowych. To również szansa na zwiększenie zasięgu dystrybucji i łatwiejsze wejście z ofertą do sieci handlowych. Zgodnie z planem rozwoju browaru, Profesja będzie kontynuować swoją działalność w niezmienionej formie.
Konsolidacja lokalnych marek piwa
Mazurska Manufaktura S.A. to rodzinna spółka działająca w zabytkowym, ponad 100-letnim Browarze w Szczytnie, specjalizująca się w produkcji mocnych alkoholi kraftowych oraz piwa. Zgodnie z długofalową strategią biznesową, poza rozwojem portfolio wysokoprocentowych trunków, Spółka planuje reaktywację znanych, regionalnych marek piwa, podupadających na przełomie wieków, m.in. w wyniku działalności dużych korporacji.
Tylko w 2021 roku Spółka przejęła prawa do 11 historycznych marek piwa, z różnych regionów Polski. Pierwszym, wskrzeszonym piwem, wprowadzonym na rynek w lutym br., jest Jurand – kultowa marka produkowana przez Browary Warmińsko-Mazurskie. Wiosną br. Spółka przywróciła na rynek Kujaw również markę Bractwo, a także reaktywuje Browary Bydgoskie, które były historycznym właścicielem tego piwa. W październiku br. poinformowała o przejęciu kolejnej historycznej marki piwa z Małopolski – Krak.
Źródło: informacja prasowa