Makro Polska świętuje Dzień Niepodległości

Jak co roku z okazji Święta Niepodległości, MAKRO Polska organizuje akcję Tydzień Kuchni Polskiej (8-14.11.2021). W tym roku towarzyszy mu specjalne biało-czerwone menu, przygotowane przez Akademię Inspiracji MAKRO.

 

Od 2018 roku i projektu Kulinarne Zjednoczenie Polski, data 11 listopada stanowi pretekst również do kulinarnego świętowania niepodległości Polski.

Organizując trzy lata temu Kulinarne Zjednoczenie Polski, chcieliśmy pokazać bogate tradycje i dziedzictwo kuchni polskiej.  Dziś widać jak na dłoni, iż jest to projekt potrzebny i wysoko oceniany, tak przez restauratorów i szefów kuchni, jak i samych klientów. Kuchnia polska to wciąż modny, inspirujący i wdzięczny temat.

Magdalena Figurna, Menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej MAKRO Polska

Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO, Polskich Skarbów Kulinarnych. W tym roku przystąpiło do niego 140 restauracji z siedmiu obszarów: Warszawy, Krakowa, Poznania i Wielkopolski, Wrocławia i Dolnego Śląska, Trójmiasta i Pomorza, Warmii i Mazur oraz Podhala. Promują one tradycje kuchni polskie w nowych ciekawych interpretacjach, a z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej przygotują specjalne dania w kolorach biało-czerwonej flagi.

Pomysły na nie stworzył Zbigniew Sonik, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie, a znalazły się wśród nich m.in.: tatar z buraka z kompresowaną kalarepą, krem z wędzonych pomidorów z musem z pietruszki, dorsz z paprykowym musem oraz różany sorbet z bezą i białą czekoladą. Przepisy te to oczywiście tylko inspiracje dla biorących udział w programie szefów kuchni z całego kraju. Można zatem spodziewać się i innych ciekawych biało-czerwonych kreacji na talerzach, tym bardziej że MAKRO zorganizuje specjalny konkurs na najlepszą taką recepturę.

 

Źródło: informacja prasowa

Reklama