Branża spożywcza, w tym przetwórstwo mleczarskie, to jeden z kluczowych obszarów polskiej gospodarki. Podstawą jest niezwykle delikatny surowiec, którego obróbka wymaga wiele uwagi. W tym aspekcie nie można jednak zapomnieć o jakości i bezpieczeństwie wytwarzanego asortymentu, które powinny być jednymi z najważniejszych aspektów działalności zakładów produkcji spożywczej.
Jak czytamy w informacji prasowej SM Mlekpol, spółdzielnia zwraca szczególną uwagę na bezpieczeństwo produkcji na każdym jej etapie, począwszy od hodowli zwierząt mlecznych, poprzez pozyskiwanie surowca, jego przechowywanie, transport, a następnie wytworzenie produktu i działania związane z jego dystrybucją.
Powyższe zasady dotyczą producentów surowca i są kontrolowane przez SM Mlekpol. Jakie dalsze procedury obejmują produkcję nabiału?
Czy pandemia wpłynęła na produkcję w SM Mlekpol?
To właśnie dzięki wieloletniemu doświadczeniu i regularnej pracy nad systemem bezpieczeństwa produkcji, od początku również po wybuchu pandemii wszystkie 13 zakładów SM Mlekpol pracowało bez przestojów i zakłóceń. Jedna z największych spółdzielni mleczarskich w naszym kraju nie obawia się również zapowiedzi tzw. „czwartej fali” koronawirusa.