Z danych GUS wynika, że ceny towarów konsumpcyjnych we wrześniu 2021 r. wzrosły o 5,6% w stosunku analogicznego miesiąca rok wcześniej oraz o 0,6% w stosunku do sierpnia 2021 r. Dodatkowo, wg informacji z 20 października ceny skupu podstawowych produktów rolnych wzrosły we wrześniu 2021 r. zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 0,8%), jak i w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku (o 15,3%).
Dalsze wzrosty cen żywności zapowiada Paweł Wojciechowski, dyrektor handlowy FRoSTY na Polskę i Europę Centralną.
Co wpływa na wzrost cen żywności?
Paweł Wojciechowski zwrócił uwagę na kilka czynników, które mogą wydawać się nieoczywiste, natomiast w rzeczywistości realnie mogą wpływać na cenę żywności w Polsce. Wśród nich wymienił m.in. cenę gazu, problemy z dostawami, rosnące ceny opakowań, braki kadrowe, a nawet ogniska COVID-19 w amerykańskich fabrykach i na statkach.
Jak zauważa dyrektor handlowy FRoSTY, wzrost cen surowców rybnych jest z kolei rezultatem spadku poziomu połowów mintaja w USA, który wynikał z braku pracowników, a powodowany był przez ogniska COVID w fabrykach i na statkach.
Problemy logistyczne, które nadal maja miejsce w międzynarodowej skali, przekładają się na kolejne koszty - wzrastają ceny transportu i mają miejsce przerwy w łańcuchu dostaw.
Także FRoSTa od kilku miesięcy zmaga się ze wzrostem cen, ograniczeniem dostępności zasobów i długofalowymi skutkami pandemii.