Najpopularniejszymi owocami w październiku 2021 były jabłka, śliwki i gruszki. Patrząc na wyniki, rok do roku, najbardziej zyskały borówka (wzrost o 30%), aronia (o 29%), truskawka (o 18%) i minikiwi (o 9%) – wynika z badania Kantar.
W badaniu „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” Kantar zapytał respondentów o częstotliwość spożywania owoców i warzyw w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie. Najbardziej zyskała borówka, aronia, truskawka oraz minikiwi.
Wzrost konsumpcji polskich superowoców
- Borówka zyskała 30%. W październiku br. 30% Polaków zadeklarowało, że jadło borówki, w tygodniu poprzedzającym badanie. Rok wcześniej to było 23%. Daje to wzrost o 7 p.p, czyli 30%.
- W przypadku aronii mowa o wzroście deklaracji konsumpcji o 29%. W październiku 18% Polaków, rok temu 14%, wzrost o 4 p.p., czyli 29%.
- Truskawka zanotowała wzrost o 18%. Na początku października 2021 roku jadło truskawki 20% Polaków. W październiku 2020 roku konsumpcję deklarowało 17%, wzrost o 3 p.pl, czyli o 18%.
- Systematycznie rośnie konsumpcja i zasięg dystrybucji polskiego minikiwi. W październiku 2020 roku 11% Polaków deklarowało spożycie minikiwi, w październiku 2021 roku 12%. Potwierdza to skalę penetracji rynku. 1 p.p. oznacza tu wzrost o 9%. Ten wyniki daje minikiwi czwarte miejsce wśród wszystkich owoców.
Dominika Kozarzewska z Rady Nadzorczej Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw przyznaje, że owoce jagodowe są na fali, a pandemia rzeczywiście zwiększyła świadomość konsumentów.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw