Czas gromadzenia zapasów na zimę w domowych spiżarniach rozpoczął się na dobre! Jabłka, śliwki czy może porzeczki, gruszki lub pigwa? Które smaki najczęściej zamykają w słoikach Polacy?
Choć obecnie w sklepach można znaleźć wiele gotowych produktów, a warzywa i owoce są dostępne przez cały rok, Polacy pokochali samodzielne przygotowywanie własnych przetworów. Dane Listonic, jednej z najpopularniejszych w Polsce aplikacji do tworzenia list zakupów, pokazują, że w tym roku znacząco wzrosło zainteresowanie żelfiksami oraz gotowymi miksami przypraw do kiszonek w stosunku do 2019 i 2020 r. Coraz chętniej robimy też domowe nalewki.
Nie ma jak domowe
Wszystko wskazuje na to, że wielu Polaków powróciło do gotowania i przygotowywania swoich własnych przetworów oraz nalewek. Patrząc na listy zakupowe z okresu od sierpnia do października 2020 r., analitycy Listonic zaobserwowali znaczący wzrost zainteresowania żelfiksami, octem i spirytusem, a także owocami i warzywami. Największą popularnością cieszyły się ogórki, gruszki i śliwki, a w samym październiku także pigwa. Dodatkowo na listach zakupowych pojawiło się znacznie więcej grzybów niż w 2019 r.
Pod koniec lata i na początku jesieni 2021 r. Polacy jeszcze częściej sięgali po produkty służące do przygotowywania domowych przetworów i nalewek. W sierpniu i wrześniu na listach zakupowych pojawiło się odpowiednio 15 i 17 razy więcej żelfiksów niż w ubiegłym roku. Spirytus był dodawany do list zakupowych 11 razy częściej w sierpniu i 19 razy częściej we wrześniu r/r.
Zmieniły się jednak preferencje dotyczące owoców – w tym sezonie zdecydowanie zwiększył się popyt na porzeczki, gruszki oraz pigwy, przy jednoczesnym spadku zainteresowania jabłkami i śliwkami. W przypadku warzyw największe wzrosty zanotowała dynia – we wrześniu o 41,5% r/r, za to rzadziej sięgaliśmy po ogórki i paprykę (spadki odpowiednio o 59,4% i 99,7% r/r). W ciągu ostatnich dwóch miesięcy Polacy kupowali też znacznie mniej grzybów (spadek prawie o 100% r/r).
Kiszenie i marynowanie jeszcze przed nami
Choć tradycyjne polskie warzywa i owoce straciły na popularności w sierpniu i wrześniu, dane Listonic z pierwszych dni października br. pokazują ogromny wzrost zainteresowania ogórkami, papryką i jabłkami. Na listach zakupowych coraz częściej pojawiają się też grzyby i ocet. To dowód na to, że wiele osób może przygotowywać kiszonki i marynaty dopiero w tym miesiącu. Ponadto, wraz z nadejściem chłodniejszych dni, Polacy coraz częściej sięgają po przyprawy korzenne. To nie tylko świetny dodatek do różnych potraw czy naparów, ale także do domowych przetworów.
Źródło: Listonic