Pfeifer & Langen jest w Polsce od ponad 25 lat. Od tego czasu stał się jednym z kluczowych producentów cukru białego i asortymentu cukrowego w Polsce. Zatrudnia on ponad 1 000 pracowników w czterech cukrowniach. Zwraca szczególną uwagę na zrównoważony rozwój, w tym działania CSR. Wie, jak ważne jest dziś partnerstwo, zarówno w relacjach konsumenckich, jak i biznesowych.
W czerwcu br. producent lubianej marki Diamant wystartował z programem społecznym „Dobre Działania”, w którym nagradzane są pożyteczne aktywności integrujące lokalną społeczność, zachowujące cenną historię lub budujące lepszą, przyjaźniejszą ludziom przyszłość. Pfeifer & Langen nagradzał takie inicjatywy finansowo. Do programu zgłaszali się zarówno mieszkańcy mniejszych miejscowości, jak i dużych miast.
Program grantowy, jakich mało
W I edycji konkursu (który zakończył się we wrześniu) spośród kilkudziesięciu zgłoszeń jury wybrało 3 najlepsze.
To jednak nie koniec akcji, przed nami kolejne edycje. Udział w programie można zgłaszać na www.dobredzialania.pl – przez prosty formularz. Zgłosić może się każdy – osoba prywatna, koła zainteresowań, stowarzyszenia, szkoły czy inne podmioty, które mają dobry pomysł na to, aby zaktywizować innych lub zrobić coś pożytecznego (ławka w parku, a może odbudowa przystanku?). Program ma honorowy patronat m.in. Urzędu Miasta Środa Wielkopolska, Glinojecka czy Miejskiej Górki – tam, gdzie znajdują się cukrownie Diamant.
Blisko ludzi, ale i w zgodzie ze środowiskiem
Pfeifer & Langen dał się poznać w regionie jako życzliwy i pomocny sąsiad. Zrównoważony rozwój, czyli działanie w zgodzie ze środowiskiem i najbliższym otoczeniem to od początku jedno z kluczowych założeń firmy.
Grupa od lat systematycznie wspiera ochotnicze straże pożarne, lokalną służbę zdrowia czy miejskie festyny starając się być blisko mieszkańców.
Swoje wysiłki kieruje także w stronę zmniejszania oddziaływania na środowisko przyrodnicze. Już w tej chwili cukrownie praktycznie nie pobierają wody do procesu produkcji, wykorzystując w większości tę uzyskaną z buraków cukrowych. Liście buraczane pozostają na polach jako nawóz. W cukrowni w Glinojecku powstała biogazownia, w której surowcem są wysłodki buraczane – pozostałość z procesu produkcji cukru, a efektem jej działania jest energia wykorzystana podczas tejże produkcji. Poza tym Pfeifer & Langen Polska S.A. aby znacząco zmniejszyć swój ślad węglowy planuje inwestycje w nowe źródła energii Promuje również uprawę pasową dzięki czemu na polach plantatorów współpracujących z Pfeifer & Langen znacząco spadło zużycie ilości stosowanych nawozów sztucznych, zużycie paliwa i emisja spalin. Firma również prowadzi intensywne szkolenia dla plantatorów. Przekazuje im najnowsze rozwiązania agrotechniczne poprawiające z jednej strony efektywność upraw, a z drugiej ograniczające szkodliwy wpływ środków chemicznych na środowisko.