WSP „Społem” Kielce: Pomysły na obiad z sezonowymi warzywami

WSP „Społem” Kielce: Pomysły na obiad z sezonowymi warzywami
WSP „Społem” Kielce: Pomysły na obiad z sezonowymi warzywami WSP „Społem” Kielce: Pomysły na obiad z sezonowymi warzywami WSP „Społem” Kielce: Pomysły na obiad z sezonowymi warzywami

Wiosna oznacza nie tylko coraz wyższe temperatury, ale także większe ilości dojrzałych, kolorowych warzyw i owoców w sklepach i na straganach! Nie od dziś wiadomo, że warto jeść sezonowe produkty - są one zdrowsze, smaczniejsze, a często także tańsze. Jak wykorzystać świeże warzywa do przygotowania smakowitego obiadu?

W maju i czerwcu możemy cieszyć się sezonem na jedne z najbardziej wyczekiwanych zielonych warzyw - szparagi i bób. Nie ulega wątpliwości, że smakują one świetnie nawet podane same, ze szczyptą soli i odrobiną masła. Jednak idealnie sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań - makaronów, sałatek, burgerów, mięsa czy ryb… Dania te w towarzystwie bobu i szparagów nabiorą wyjątkowo lekkiego, wiosennego charakteru.

Kolorowa sałatka ze szparagami

Talerz pełen kolorowych, świeżych warzyw z dodatkiem jajka na półtwardo i aromatycznego, kremowego sosu - czy to nie brzmi jak idealny wiosenny lunch? Przygotowanie takiej sałatki nie powinno zająć dłużej niż 20 minut, więc doskonale sprawdzi się ona nawet w najbardziej zabiegany dzień.

Potrzebne składniki (2 porcje) :

●    ok. 4 dużych garści rukoli
●    2 jajka
●    10 zielonych szparagów
●    1 pomidor
●    pół czerwonej cebuli
●    6 rzodkiewek
●    2 łyżki Sosu Kieleckiego czosnkowego
●    1 łyżka jogurtu naturalnego
●    sól i pieprz

Zaczynamy od odłamania twardych końcówek od szparagów i pokrojenia pozostałej części na mniejsze kawałki. Następnie warzywa wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotujemy do miękkości - w zależności od grubości szparagów może być to 5-10 minut. W tym samym czasie przygotowujemy jajka na półtwardo (wkładamy jajka do zimnej wody i gotujemy przez 5 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć, po czym przekładamy je do lodowatej wody). W czasie, kiedy szparagi i jajka będą się gotować, układamy rukolę na talerzach, na wierzchu kładziemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz rzodkiewki i cebulę pokrojone w cienkie plasterki. W miseczce łączymy Sos Kielecki czosnkowy, jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Gotowe szparagi oraz jajka pokrojone w ćwiartki układamy na reszcie składników, po czym dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a na koniec polewamy dressingiem. Smacznego!

A może wiosenny burger?

Burgery to szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. W zależności od tego, co akurat mamy w lodówce, możemy użyć do nich różnych składników i tworzyć nowe połączenia smaków. A kiedy nadejdzie sezon na bób… przygotujmy burgera z aromatyczną pastą z bobu! Brzmi jak szaleństwo? Bez obaw, będzie pysznie.

Potrzebne składniki (2 porcje) :

●    2 bułki do burgerów
●    ok. 300 g mielonej wołowiny
●    cebula
●    pomidor
●    2 duże liście sałaty lodowej
●    250 g ugotowanego bobu
●    2 łyżki oliwy z oliwek
●    5 łyżek wody
●    odrobina soku z cytryny
●    2-3 łyżki Majonezu Kieleckiego w plastikowym opakowaniu
●    kilka listków świeżej mięty
●    ząbek czosnku
●    sól i pieprz
●    olej do smażenia

Bułki podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut. Pół cebuli kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju przez ok. 3 minuty i dodajemy do mielonego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i formujemy dwa kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony. W tym czasie możemy przygotować pastę. Ugotowany i obrany bób umieszczamy w blenderze, dodajemy wodę i oliwę, czosnek, sól i pieprz, sok z cytryny oraz Majonez Kielecki. Wszystko blendujemy na gładką lub prawie gładką masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę i mieszamy. Obie połówki bułki smarujemy dużą ilością pasty, kładziemy sałatę, kotlety, plasterki pomidora i cebuli. Pomiędzy warstwami możemy dodać jeszcze odrobinę Majonezu Kieleckiego - do burgerów czy kanapek dobrze sprawdza się wariant w wygodnym, plastikowym opakowaniu, który ułatwia dozowanie. Składamy burgera w całość i… gotowe!

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego (plastik): 6,30 zł brutto / 450g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego (plastik): 8 zł brutto / 450 ml

Reklama