Sertop – placki z batatów i sera

Składniki dla 2-4 osób:

•    1 duży batat
•    100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
•    1 łyżka przyprawy do piernika
•    ok. 100-150 ml mąki gryczanej
•    szczypta soli
•    3 pomarańcze
•    do dekoracji: sezam, cukier puder
•    masło

Przygotowanie

Batata gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-45 minut). Kiedy będzie gotowy, obieramy go ze skórki, przekładamy do miski i ugniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, przyprawę do piernika, serek i mąkę gryczaną, a następnie mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki, które smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła z obu stron przez ok. 3-4 minuty.

Pomarańcze kroimy na ćwiartki i wycinamy nożem kawałki owoców, oddzielając je od skórki i białych błon. Następnie układamy je na gotowych placuszkach i dekorujemy sezamem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem.

Więcej przepisów na www.sertop.com.pl i www.serkiwkuchni.pl