Letnie grillowanie w chorwackim stylu
Letnie grillowanie w chorwackim stylu Letnie grillowanie w chorwackim stylu Letnie grillowanie w chorwackim stylu Letnie grillowanie w chorwackim stylu Letnie grillowanie w chorwackim stylu Letnie grillowanie w chorwackim stylu Letnie grillowanie w chorwackim stylu Letnie grillowanie w chorwackim stylu Letnie grillowanie w chorwackim stylu

Wakacje w południowej Europie z obawy przed zmienną sytuacją pandemiczną dla wielu osób stoją pod znakiem zapytania. To jednak nie znaczy, że wakacyjna kuchnia nie może zawitać przy domowym grillowaniu! Kiedy z utęsknieniem czekamy dalekich podróży, pasty warzywne od marki Podravka przeniosą nas w śródziemnomorskie klimaty. Smaki rodem z Chorwacji są idealnym dodatkiem do kiełbasek, dań mięsnych, warzywnych oraz przekąsek do grilla. Unikalne kompozycje składników sprawią, że przeniesiemy się z własnego ogródka wprost nad adriatyckie wybrzeże!

Wiele osób cały rok czeka na wakacyjny wyjazd. Możemy jednak poczuć się jak na wakacjach nie wychodząc z własnego ogródka. W kulinarną podróż smaków przeniesie nas grill w chorwackim stylu. Niepowtarzalny smak grillowanych dań i przekąsek z dodatkiem past warzywnych Ajvar sprawi, że poczujemy się jak na wakacjach all inclusive!

Król jest jeden: Ajvar

Przygotowane zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, z dojrzałych w słońcu papryk i bakłażanów i starannie dobranych przypraw - pasty warzywne Ajvar doskonale podkreślą smak grillowanych mięs, warzyw i kiełbasek. Skład oparty na naturalnych składnikach wzbogaci każdą potrawę. Produkt dostępny jest w kilu wariantach smakowych – łagodny i ostry, z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ. Każdy smakosz znajdzie w ofercie coś dla siebie.

Ajvar to nie tylko doskonały dodatek do dań z grilla. Idealnie podkreśli również smak mięs pieczonych i duszonych, a także wędlin. Sprawdzi się także jako składnik gulaszów i sosów oraz dodatek do kanapek, pizzy czy zapiekanek. Zachwyci niepowtarzalnym smakiem również na zimno – z krakersami czy jako dip do warzyw.

Grillowe alternatywy

Szukając letnich smaków w kuchni warto zwrócić uwagę na drugi, kultowy produkt marki Podravka. Wychodząc naprzeciw trendom żywieniowym oraz oczekiwaniom konsumentów firma posiada w swoim portfolio warzywne pasty do smarowania. Pasty powstały na bazie składników naturalnego pochodzenia, bez dodatku konserwantów i cukrów. Tym samym idealnie nadają się do urozmaicenia grillowego menu np. jako dodatek do pieczywa, surowych warzyw, a także stanowią ciekawą alternatywę dla klasycznego ketchupu i musztardy.

W portfolio znajdziemy pastę warzywną z pomidorami i cukinią, z papryką, bakłażanem i ciecierzycą, z burakami i ciecierzycą oraz z nasionami słonecznika.

Poniżej letnie inspiracje na dania z grilla z produktami marki Podravka:

Ćevapi z Ajvarem

(porcja dla 4 osób; czas przygotowania: 35 minut + 60 minut chłodzenia)

Składniki:
•    400 g mielonej wołowiny
•    1 jajko
•    1 biała cebula
•    1 czerwona cebula
•    2 łyżeczki Vegety Natur do mięsa mielonego
•    sól
•    1 czerwona cebula
•    Ajvar ostry Podravka
•    Ajvar łagodny Podravka

Sposób przygotowania:
Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, Vegetę Natur do mięsa mielonego i wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki. Następnie formować ćevapi, czyli mięsne wałeczki o długości ok. 6 cm. Gotowe ćevapi nadziewać na patyczki do szaszłyków, ułożyć na tacce do grilla i grillować na ruszcie lub bezpośrednio na patelni grillowej, ok. 12-15 minut obracając co jakiś czas. Podawać z pokrojoną w plastry czerwoną cebulą i Ajvarem Podravka.

Grillowane młode ziemniaczki z Ajvarem
(porcja dla 4 osób; czas przygotowania: 25 minut)

Składniki:
•    1 kg małych młodych ziemniaków
•    1 Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami (20 g)
•    2 łyżki oliwy z oliwek
•    100 g Ajvaru łagodnego Podravka
•    1 łyżka świeżego posiekanego tymianku

Sposób przygotowania:
Ziemniaki dobrze umyć i wyszorować pod bieżącą, ciepłą wodą. Włożyć do osolonej wody i gotować ok. 8 minut. Odcedzone ziemniaki wyłożyć do naczynia, polać oliwą i dodać Vegetę Natur do ziemniaków z ziołami, całość wymieszać. Ziemniaki ułożyć na grillu lub patelni grillowej i grillować ok. 10-12 minut, aż skórka się zrumieni, a w środku będą miękkie. Gotowe ziemniaczki wyłożyć do naczynia, dodać Ajvar, posypać tymiankiem, delikatnie wymieszać. Podawać z Ajvarem Podravka.

Więcej przepisów z wykorzystaniem Ajvaru i innych past warzywnych Podravka znajdziesz na stronie www.podrava.pl oraz na kanale YouTube Podravka Polska .

Reklama